Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oppositie legt Nepal plat met algehele staking

Home

De opstand tegen koning Gyanendra van de Himalayastaat Nepal houdt onverminderd aan. De oppositiepartijen hebben het land gisteren vrijwel plat weten te leggen door een algemene staking.

In verscheidene plaatsen kwam het tot ongeregeldheden tussen betogers van de oppositie en de oproerpolitie. In het West-Nepalese Pokhara opende de politie het vuur, maar er vielen voor zover bekend geen doden.

Volgens de Britse omroep BBC zijn alle bedrijven en scholen gesloten. Een week geleden verbood de koning demonstraties en liet hij talrijke opposanten oppakken. Er gold ook tijdelijk een uitgaansverbod.

Gyanendra greep vorig jaar de macht. Hij zei daartoe gedwongen te zijn om een al jaren durende rebellie van maoïsten de kop in te drukken. De opstandelingen, die hun drijfveren vinden in de leer van de Chinese ex-dictator Mao, willen in de Himalayastaat een communistisch bewind stichten waarbij het koningshuis moet verdwijnen.

De koning heeft door zijn optreden de crisis alleen maar vergroot. De politieke oppositie wordt stelselmatig onderdrukt en de rebellen slaan steeds vaker en harder toe. Ook hebben ze een eenzijdig afgekondigd bestand opgezegd. De politieke oppositie en de opstandelingen hebben intussen een losse en opportunistische alliantie gesloten om de koning van zijn troon te stoten.

De politieke oppositie voert ook fel campagne tegen aangekondigde lokale verkiezingen volgende maand. Die zijn in haar ogen geen democratische stembusgang, maar een poging van de koning om zijn greep naar de macht met een 'schertsvertoning' te legitimeren.

Deel dit artikel