Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oppositie fel over flexwet, Asscher wijkt niet

Home

Jelle Brandsma

Minister Lodewijk Asscher van sociale zaken. © ANP

Het beeld dat er geen enkele vaste baan meer bijkomt is 'hysterisch', vindt minister Lodewijk Asscher (sociale zaken). Hij stoort zich aan critici die te weinig geduld hebben met zijn nieuwe regels voor flexwerk en ontslag. "Al na acht maanden definitieve conclusies trekken is hachelijk."

Asscher wil zijn Wet werk en zekerheid niet onmiddellijk aanpassen, maar kreeg gisteren van de oppositie in de Tweede Kamer de wind van voren. Er is 'breed onvrede', meent het CDA. Het geven van een vaste baan is moeilijker geworden, denkt D66, en dan kan een minister 'niet op de handen blijven zitten'.  De ChristenUnie hoort klachten in het onderwijs waar invalkrachten die drie keer een dag voor de klas hebben gestaan in vaste dienst moeten worden genomen: "Los de problemen op."

De wet, die op 1 juli inging, is belangrijk voor PvdA- boegbeeld Asscher. Hij wil de groei van onzekere tijdelijke contracten aanpakken. Andere partijen vallen hem gretig aan.  Asscher laat zich niet gek maken: "Het is te vroeg om aan het fundament van de wet te sleutelen."

Onwerkbaar
Vorige week klaagde Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland in NRC Handelsblad dat de regels onwerkbaar zijn voor kleine bedrijven. Die leggen een 'grauwsluier over de arbeidsmarkt', zei hij. De minister zegt nu tegen de  werkgeversorganisaties en vakbonden; vertel maar eens of en hoe jullie veranderingen willen.

Voor de zomer komt hij terug bij de Tweede Kamer. Te laat, vinden sommige partijen. Dat hij eerst steun zoekt bij de sociale partners is logisch, vindt Asscher, want de regels zijn gebaseerd op het sociaal akkoord dat in 2013 met deze partijen werd afgesloten.  

Op één punt ziet Asscher wel al een probleem. Werkgevers moeten een zieke werknemer maximaal twee jaar doorbetalen. Daarna neemt de arbeidsongeschiktheidsverzekering de kosten over, maar de werkgever is nog wel verplicht een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding geheten) te betalen. Dat kan flink in de papieren lopen en zeker als een werkgever alles heeft gedaan om een werknemer te laten reïntegreren is dit onrechtvaardig, meent hij. Asscher komt met een voorstel om de vergoeding na twee jaar ziekte, te schrappen of te verlagen.

Productiepiek
Bedrijven die te maken hebben met een productiepiek in de zomer klagen dat zij moeilijk tijdelijke werknemers kunnen aantrekken. De nieuwe regel is dat iemand maximaal drie tijdelijke contracten mag hebben in twee jaar. Daarna volgt vast dienst of een pauze van minimaal zes maanden.

Die onderbreking is te lang, zeggen bedrijven in de landbouw, de recreatie en de horeca. Asscher stuurde eerder al voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal het veld in om daarvoor een oplossing te bedenken. De Waal gaat ook kijken naar de problemen met invalkrachten in het onderwijs.

Deel dit artikel