Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opnieuw ultra-orthodox protest tegen dienstplicht Israël

Home

Robin de Wever

Ultra-orthodoxe jongens, lid van een splintergroepering, gaan geboeid door de straten van Jeruzalem. © getty

Na grootschalige protesten vorige maand betogen Israëli's ook nu weer tegen de herziening van de dienstplicht. In Jeruzalem gingen maandag enkele duizenden ultra-orthodoxe joden de straat op, in de hoop dat ze hun diensttijd mogen blijven verruilen voor een periode van bijbelstudie.

Orthodoxe joden mogen hun diensttijd bij het leger of de politie sinds enkele decennia doorbrengen met religieuze studie. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde in februari dat de uitzonderingspositie juridisch niet te verdedigen is.

De regering heeft tot het einde van deze maand om een nieuwe oplossing te bedenken. Als dat niet lukt, wordt de dienstplicht universeel. Bij het protest, dat plaatsvond in de ultra-orthodoxe wijk Mea Shearim, waren volgens persbureau AFP een groot aantal studenten aanwezig.

'Nooit overgeven aan regering'
Sommigen van hen zwaaiden met vlaggen waarop stond dat ze zich 'nooit zullen overgeven aan de regering' die hen civiele of militaire dienst wil 'opdringen'. Jonge kinderen hadden stickers op hun rug en borst geplakt, met daarop de tekst 'papa, zorg dat ik niet ten prooi val aan de militaire of civiele dienst'.

Arabische Israëli's houden vandaag in de noordelijke stad Nazareth hun eigen demonstratie. De kwestie zet niet alleen de religieuze, maar ook de politieke verhoudingen op scherp.

Netanyahu ontbond begin deze maand de commissie die een nieuwe wet moest formuleren, omdat die tot op het bot verdeeld zou zijn. De liberale regeringspartij Kadima waarschuwde vlak daarna dat als ook orthodoxe joden straks in militaire dienst moeten, dat het het einde van Israëls eenheidsregering betekent. Netanyahu zegt te zoeken naar wetgeving die 'de last veel eerlijker verdeelt'.

Bekijk ook onze fotoreportage over het protest in Jeruzalem

Lees verder na de advertentie

 
Papa, zorg dat ik niet ten prooi val aan de militaire of civiele dienst
Leuze op stickers die ultra-orthodoxe jongens maandag op hun kleding droegen

© reutersHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie