Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opnieuw genieten van de beste kinderseries

Home

Nienke Schipper

Opinie

Vraag een onbekende naar welke televisieserie hij keek als kind en je weet of direct of er een klik is. Bekeek hij dezelfde jeugdseries als jij, dan ben je van dezelfde generatie, hetzelfde milieu en dan weet je: wij begrijpen elkaar.

Wat verbindt de leden van de afgelopen generaties met elkaar? Geschiedkundige feiten? Politieke hoogte- en dieptepunten? Welnee! Als je wilt weten of je onder OSM bent – ’Ons soort mensen’ – kun je elkaar beter vragen naar welke televisieseries je keek als kind. Zijn het dezelfde, dan heb je gelijk een ’klik’: Zelfde generatie, zelfde milieu: wij begrijpen elkaar. Het is niet voor niets een favoriet gespreksonderwerp op feestjes en partijen.

Vandaar dat de NPS dacht dat het een goed idee was om een verkiezing te houden voor de populairste kinderserie. Tegenwoordig heet dat dan een ’Canon’. En omdat een verkiezing tegenwoordig altijd online wordt gehouden heeft de NPS er een speciale website voor laten maken: www.canonvandekindertelevisie.nl. Hartstikke leuk natuurlijk, want wie houdt er nou niet van een beetje jeugdsentiment?

Vanaf de jaren vijftig kun je per decennium uit een lijst met programma’s je favorieten kiezen. De verkiezing gaat alleen over Nederlandse kinderseries. ’The Muppetshow’ en ’Buurman en Buurman’ komen dus niet in de lijstjes voor. Jammer, want verschillende generaties zijn opgegroeid met deze klassiekers, maar aan de andere kant ook best prettig: Geen vervuiling van de Studio 100 producties die de hedendaagse kindertelevisie domineren. Dus geen kabouters met ganzendansen, neppiraten of drie van die roze K-meisjes met Martin Gaus aan tafel. Of nog erger: stel je voor dat ’Pokémon’ wordt verkozen tot beste kinderserie van nu.

Aan de slag met de oer-Hollandse kindertelevisie, dus. Naast de website canonvandekindertelevisie.nl heb ik vast een browser met Youtube geopend. Gegarandeerd dat ik beelden van de series wil terugzien, en er staat verbazingwekkend veel op Youtube. Het is gewoon heerlijk om Martin Brozius weer eens ouderwets „Ren jehuhuhuhuh Rot” te horen roepen. ’Klassewerk!’ roept mijn vriend terwijl de tune van deze serie door de kamer schalt. Jawel, het is de kinderbios all over again. Maar ook series ’van voor mijn tijd’ zijn terug te vinden. Eindelijk beelden van het door mijn ouders zo bejubelde ’Ja zuster, nee zuster’, een beetje krakerig en lekker in zwart-wit. En het is nog leerzaam ook. En nooit geweten dat Pipo de Clown van 1958 tot 1980 op televisie was. En wie was Wieteke van Dort ook al weer?

De uitslag van de verkiezing zal behalve een leuke website met fragmenten van de populairste series ook een tentoonstelling, een boek, evenementen, een dvd-serie en een televisieprogramma onder de titel ’kindergasten’ opleveren.

Heerlijk, nog veel meer jeugdsentiment. Ik kan haast niet wachten om mijn eigen kinderen te vermoeien met de geweldige series uit mijn jeugd. Want vroeger was alles beter, toch?

Deel dit artikel