Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opmerkelijke wending: Syrische Koerden willen hulp van Assad

Home

Pieternel Gruppen

Een begrafenis in Afrin, waar doden vielen door het Turkse offensief. © AFP

De Syrische Koerden in Afrin hebben president Assad om hulp gevraagd. Een niet verwachte wending in het conflict.

Syrische militairen willen ze zien in Afrin, zeiden de Koerden uit die regio gisteren. Ze moeten hen beschermen tegen de Turken die de Koerdische enclave een week geleden binnenvielen. De oproep is opmerkelijk. Want de Koerden zetten zich juist af tégen het regime in Damascus. Zo streed de Koerdische militie YPG met succes voor meer autonomie. En de Koerdische militie ontpopte zich in de loop van het conflict tot belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten die het regime van Assad het liefst zien verdwijnen. De YPG is voor de Verenigde Staten onmisbaar in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië.

Lees verder na de advertentie

Maar dat de YPG nu steun zoekt bij het Syrische regime is misschien ook wel tekenend voor de aard van het conflict, waarbij de strijdende partijen regelmatig van bondgenoot wisselen.

Toen de burgeroorlog zeven jaar geleden in Syrië uitbrak, leek het strijdtoneel nog enigszins overzichtelijk. Maar naarmate er meer partijen zich met het conflict bemoeien, wordt het strijdtoneel steeds chaotischer. Amerikanen, Russen, Iraniërs en Turken hebben zo allemaal hun eigen belangen in deze oorlog. En ook de nieuwe verbondjes die gesloten worden, zorgen voor verwarring.

Naarmate er meer partijen zich met het conflict bemoeien, wordt het strijdtoneel steeds chaotischer

Uitbreiding militaire operatie

Zo zochten de Turken die tegen Assad strijden de laatste tijd bijvoorbeeld toenadering tot Moskou, juist een belangrijke bondgenoot van de Syrische president. En dreigen Amerikanen en de Turken, Navo-bondgenoten, in Syrië tegenover elkaar te komen staan. De YPG speelt hierbij een sleutelrol. Turkije is boos dat de Verenigde Staten de YPG-militie inschakelt in het Syrische conflict en haar bovendien een grote rol heeft toebedeeld in een grensmacht die Washington langs de Turkse grens wil stationeren. Daarmee wordt de Turkse veiligheid bedreigd, aldus Ankara, dat de YPG ziet als verlengstuk van de PKK waarmee het in eigen land strijd levert.

De Turkse president Erdogan liet daarom gisteren weten zijn militaire operatie langs de Turks-Syrische grens als het moet naar het oosten te willen uitbreiden, helemaal tot aan de grens met Irak. En dus ook naar de stad Manbij, waar momenteel Amerikaanse militairen zijn gelegerd. Het zou dus kunnen gebeuren dat Turkse en Amerikaanse soldaten oog in oog met elkaar komen te staan. Erdogan eiste woensdag nog in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump dat die de Amerikanen terugtrekt uit Manbij.

De nieuwste ontwikkelingen in het Syrië-conflict maakten het er niet gemakkelijker op voor de onderhandelaars bij het vredesoverleg dat afgelopen dagen in Wenen plaatsvond. De negende ronde van de vredesgesprekken die onder leiding van de VN werden gevoerd, leverden dan ook weinig concrete resultaten op.

Lees ook: Turkse tanks in Syrië, kan dat zomaar?

Deel dit artikel

Naarmate er meer partijen zich met het conflict bemoeien, wordt het strijdtoneel steeds chaotischer