Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Opera in de stationshal van Den Haag

Home

Van onze kunstredactie DEN HAAG - Het Centraal Station van Den Haag verandert aanstaande zaterdag voor een paar uur in een schouwburg. De Delftsche Opera Compagnie repeteert in de stationshal vanaf 12.15 uur de opera 'François Guyon'.

De opera, gecomponeerd door Kees Olthuis op libretto van Ruud van Megen, is geschreven ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Delft en gaat over de laatste maanden van het leven van Willem van Oranje vanuit het perspectief van Balthasar Gerards. Francois Guyon was Gerards schuilnaam.

Het plan voor de opera is ontstaan binnen Het Delfts Studenten Muziek Gezelschap Krashna Musika. “Het idee van een klein opgezette opera is gegroeid,” zegt Renée de Boer van Krashna Musika. “Al snel bleek dat we meer financiële armslag nodig hadden. Daarom hebben we de Delftsche Opera Compagnie opgericht en de Nederlandse Spoorwegen gevraagd de reizen van onze solisten te sponsoren.”

De NS stemden toe, maar vroegen wel een tegenprestatie. Een voorstelling in één van hun stations. Oorspronkelijk werd natuurlijk gedacht aan Delft, maar dat bleek te klein. Daarom werd uitgeweken naar het dichtstbijzijnde grote station: Den Haag CS.

Inge van Wylick, marketing manager van de NS, benadrukt dat de NS open staat voor dit soort initiatieven. Ze maken de stations prettiger om te verblijven.''

Na de scènische repetitie in Den Haag CS, zal de opera op 15 april in Theater De Veste in Delft officieel in première gaan.

Deel dit artikel