Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Openbaar maken van colleges, dat gaat echt niet werken

Home

Fe Toussaint

Column

Overdreven enthousiasme kan een vreemd ontwapenend effect hebben. Hoewel dit, naar ik hoop, in minder zware mate wel voor de meeste mensen geldt, dreigt het bij mij inmiddels een persoonlijke zwakte te worden.

Zondag was het weer zover, toen ik als gehypnotiseerd van vertedering een bericht las op de Telegraaf.nl, waarin een nieuw partijpunt van de Piratenpartij gepresenteerd werd. De partij wil dat hogere onderwijsinstellingen hun colleges online voor het Nederlandse publiek beschikbaar maken.

Vol zelfvertrouwen vooruitlopend op 12 september, voegde de partij aan dit plan vast een klein dreigementje toe. Mochten de instellingen namelijk niet vrijwillig kiezen voor het toegankelijk maken van hun collegeopnames, dan zal de Piratenpartij hen via een wetsvoorstel in de Tweede Kamer hoogstpersoonlijk dwingen. Het plan is volgens de partij zelf in ieder geval compleet logisch - het hoger onderwijs wordt immers met publieke gelden betaald.

Zo'n dolovertuigd plan wil ik bijna automatisch als levensvatbaar zien. Maar helaas zit er volgens mij nogal wat haken en ogen aan, tenzij Maastricht University buitensporig slecht is binnen haar soort, zal niet-studerend Nederland niet al te veel hebben aan een publiek gemaakt college. Afgaande op mijn eigen colleges wekken zij doorgaans namelijk meer vragen op, dan antwoorden.

Halverwege een doorsnee college komt de professor in kwestie er bijvoorbeeld achter dat hij al 45 minuten over een totaal verkeerd onderwerp bezig is. In al onze eerstejaarsonschuld slaken wij dan als één een zucht van opluchting, waarna zonder verdere introductie naar het correcte onderwerp wordt gesprongen. De niet-Nederlandstaligen van mijn opleiding, die na eindelijk al hun relevante informatie op tafel uitgestald te hebben weer een blik op de dia's durven te werpen, wacht de volgende verwarrende verassing. Dit is het moment, waarop de Nederlandse collegegever in zijn of haar slides terug is gesprongen naar de moedertong. Wat is een WO? Wat betekent geschiedenis? Wat is een hoogleraar?

En dan gaan we nog voorbij aan het technisch drama, waarmee collegeopnames in de regel geproduceerd worden. Microfoontjes en camera's die buiten de collegezaal enorm simpel lijken te functioneren, nemen binnen de benauwende muren van onze aula's en zalen plots geheel andere identiteiten aan. De opgekropte frustratie wordt de meeste docenten na zo'n 15 minuten ad random opduikende, pijnlijk scherpe pieptonen te veel. De headset of microfoonbol moet het ontgelden, waarna de docent in kwestie nog vol emotie rechtstreeks de storende camera in kijkt. "Dan hadden de thuisblijvers maar gewoon naar college moeten komen", bijt hij of zij het thuispubliek toe, waarna hij het camerabeeld het met bizar precieze timing op een onstuimig sneeuwen zet.

Kortom: of het hypothetische online zetten van colleges de gemiddelde burger nu zoveel extra kennis zal bieden, valt wat mij betreft te bezien. Hoewel ik het restantje puber aan mij wat te veel het woord laat als ik beweer helemaal niets aan mijn colleges te hebben, denk ik ook zonder rebels-om-het-rebels-doen dat colleges voor niet-studenten nu eenmaal weinig toegevoegde waarde hebben. De in colleges geboden kennis is slechts een toevoeging op boeken en onderwijsgroepjes, en de technische ellende van al die extra opnameplichten zouden waarschijnlijk genoeg zijn om het gehele hoger onderwijs tot kortsluiting te brengen. Dat lijkt het me niet waard.

Toch is de Piratenpartij door al haar dappere zelfvertrouwen stiekem in mijn achting gestegen. Toen ik gisterenmiddag, geveld door een combinatie van komkommertijd en zweefsyndroom, de stemwijzer invulde, was ik bijna vereerd de Piratenpartij als vierde voorstel te zien. Dat plaatsje hadden die gekke enthousiastelingen ruimschoots verdiend.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie