Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Op kamp noemen ze corvee cor-feest

Home

We komen net terug van de kennismakingsbijeenkomst van z'n zomerkamp. We hebben hem aangemeld voor een week op de hei met een groepje gelijkgestemde knutsel- en prutskinderen, kleine creativo's die net als hij hun tijd eerlijk verdelen tussen fantasie- en echte wereld.

We kregen koffie met een plakje cake en zagen veel frisse jongelui, die bij navraag de kampleiders bleken te zijn.

De kennismakingstaken waren keurig verdeeld. Kinderen gingen aan de gang met verf, gips en kippegaas en ouders stelden grotendeels overbodige vragen over zakgeld, haren wassen, heimwee en andere dingen waar ouders zich zorgen over maken omdat het toch wel heel wat is: je kind zomaar een week overlaten aan frisse jongelui.

Maar alle zorgen waren overbodig, zo werd ons verzekerd. Minimaal twee keer per dag werd er geëvalueerd of de pretbeleving van de groep wel op peil was. (Intussen werpen we een schuin oog op het kind: diep geconcentreerd is hij bezig van kippegaas een masker te vouwen. Jammer van die winkelhaak in z'n shirt door dat uitstekende stukje ijzerdraad.)

Ook bleek het programma soepel gehanteerd te worden. Hoe leuker hoe beter, zo vertelde een frisse jongere.

Uitgangspunt bleef de tijdmachine die kinderen en leiding samen gingen bouwen, maar waar ze dan iedere dag via de machine terecht zouden komen en wat ze daar zouden gaan doen, hing sterk van de samenleving van de groep kleine creativo's af. (Hij is nu bezig het kippegaas van gipsverband te voorzien. Dat moet goed nat gemaakt worden, anders hecht het niet. Het blijkt trouwens veel beter op'n handen en broek te hechten dan op het gaas).

Of er al een deelnemerslijst is, willen we weten. Ook weer zo'n volstrekt zinloze vraag, want welke conclusies kun je trekken uit het feit dat er ene Margje uit Hengelo op staat en ene Jeroen uit Smilde? Maar ja, je wilt toch het gevoel hebben dat je in je ouderlijke zorg tot het uiterste bent gegaan. De lijst is er en inderdaad, er staan namen op van andere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Wij knikken elkaar eens toe en voelen ons erg treinconducteurderig.

(Het kind is intussen bij het reiken naar het gipswater met z'n buik op het natte gipsmasker terecht gekomen, maar laat zich niet van de wijs brengen en creatieft verder).

En is er al iemand van de leiding van 'zijn' kamp aangwezig? Dan heeft hij voor van de zomer alvast een bekend gezicht. Helaas, de nieuwe leiding is niet voorradig. Er schijnen elk jaar weer veel verse frisse jongelui bij te komen, maar een definitieve verdeling over de kampen is nog niet gemaakt. Moeten de kinderen ook iets huishoudelijks doen, helpen met koken of zo? Jawel, dat hoort erbij, maar corvee staat op kamp voor cor-feest! Even dreigt de cake boven te komen. (Het kind, intussen, is z'n masker gaan schilderen. Ai, de tube paars gaat niet open en nu loopt de verf uit de achterkant van de tube z'n mouw in. Hij besluit om er een vingerverf-project van te maken.)

De cake is doorgeslikt, we waren bij cor-feest. Waterballet in de keuken, legt de frisse jongere uit. Want dat is nu juist zo leuk van een frisse jongeren-leiding, dat ze zelf net niet meer, maar toch nog bijna kind zijn. Maar dan met verantwoordelijkheidsgevoel en twee maal daags een evaluatie.

We kijken elkaar aan. We zijn tot in het diepst van onze ziel gerustgesteld. Het kind gaat het een week heel leuk hebben. Nu komt hij er zelf bij staan en meldt dat z'n masker af is en dat we wat hem betreft kunnen gaan.

We zeggen de frisse jongeren gedag. Ze doen nog even aardig tegen het kind en vertellen dat we, als er nog vragen opkomen, altijd kunnen bellen.

En dat het verstandig is om het kind vooral oude kleren mee te geven. We kijken naar z'n met gips, kippegaas en waterverf bewerkte zondagse outfitje. Dát hadden we zelf al begrepen, ja.

Deel dit artikel