Oostenrijkse rk-kerk: dissidente geestelijken moeten vertrekken

home

Robin de Wever

Kardinaal Christoph Schönborn © EPA

Rooms-katholieke priesters kunnen niet in functie blijven als ze rebelleren tegen Rome. De priesters en dekens die gehoor geven aan de 'oproep tot ongehoorzaamheid' riskeren ontslag, zo waarschuwt de Oostenrijkse afdeling van de kerk.

De rebellie is het gevolg van onvrede over de kerkelijke doctrine. Dissidente geestelijken vormen naar schatting zo'n tien procent van het landelijk totaal en laten onder meer gescheiden en hetrouwde mensen toe bij de communie. Verder vinden ze dat niet-gewijden en vrouwen de mis moeten kunnen opdragen en hebben ze er geen moeite mee als priesters trouwen en kinderen krijgen.

Van de 4000 Oostenrijkse priesters hebben sinds vorig jaar juni enkele honderden het zogeheten Priestersinitiatief ondertekend. Een van de dekens heeft zijn werk inmiddels neergelegd, meldt Reuters. Volgens de kerk heeft tenminste één priester gekozen om toch in de pas van Rome te lopen. Van een handvol anderen zou bekend zijn dat ze twijfelen.

Expliciet afstand nemen
Wie zijn positie in de kerkelijke hiërarchie niet op het spel wil zetten moet expliciet afstand nemen van de oproep tot gehoorzaamheid, meldt de kerk. De Weense kardinaal Schönborn heeft aangekondigd dat dissidenten niet op een benoeming tot deken hoeven te rekenen. Eerder dreigde hij hen met excommunicatie.

De ideeën van de beweging kunnen ook in het buitenland op enige sympathie rekenen. Onder meer in Duitsland, Ierland en de Verenigde Staten klonk de afgelopen maanden de roep tot doctrinale hervormingen. De Antwerpse bisschop Johan Bonny zei in april dat ook hij graag getrouwde mannen tot priester zou wijden. Een dergelijke koerswijziging zou 'de pastorale dienstverlening verrijken'.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie