Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oorlog op het web

Home

redactie internet

Een mogelijke aanval op Irak bracht miljoenen op de been en splijt de Navo en de EU. Vele activisten gebruiken internet voor hun doel. Velen zijn tegen een oorlog, sommigen voor.

Het zijn de tegenstanders die de overhand hebben op Europese sites. Nederlandse voorbeelden zijn www.wereldcrisis.nl en www.vredessite.nl. De eerste is speciaal opgericht door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat wordt ondersteund door 216 organisaties: van de Acht Mei Beweging tot Zwart Zaad. Www.vredessite.nl is een meer permanente webpagina waar vredesactivisten elkaar vinden. Alternatieve mediabronnen als www.indymedia.nl geven vele persoonlijke verslagen en foto's van de protesten in Amsterdam. Www.unitedforpeace.org geeft een overzicht van alle demonstraties die zaterdag wereldwijd werden gehouden.

Het Engelse www.stopwar.org.uk neemt stelling tegen de Britse regering.

In de VS blijkt ook verdeeldheid over een oorlog te bestaan. De site www.theumaa.org is van de overkoepelende organisatie voor moslims in de VS, zij blijken tegen te zijn. Op www.usainreview.com, een onafhankelijk discussieforum, zijn Amerikaanse voor- en tegenstanders te vinden die de kwesties Irak, Noord-Korea en Bin Laden bespreken. De site www.republicans.org, de partij van president Bush, roept op de openingspagina op tot eenheid. De opiniepeiling op de site geeft een iets ander beeld, 37 procent van de 14 000 stemmers is tegen een 'algehele oorlog'. Conservatief politicus Pat Buchanan richtte www.theamericancause.org op, maar blijkt in zijn commentaar eerder voor een aanpak van Noord-Korea dan Irak te zijn. Dit gezien de werelwijde verdeeldheid: ,,De vrucht van het neo-imperialisme (van Bush, red.) zou wel eens neo-isolationisme kunnen zijn''. Www.rfcnet.org noemt de protestdag 15 februari een trieste dag voor de mensheid: ,,In de naam van 'vrede' gaven miljoenen hun steun aan dictators die martelen, verkrachten en moorden.'' Tot slot voor de liefhebber, het adres www.bombiraq.com staat te koop.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie