Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oordeel inspectie geen factor bij schoolkeuze

Home

Hanne Obbink

©Thinkstock

Ouders laten zich bij het kiezen van een basisschool niet of nauwelijks leiden door de oordelen van de onderwijsinspectie. Slechts 2 procent van de ouders bekijkt de inspectiegegevens grondig; meer dan 60 procent kijkt zelfs in het geheel niet naar wat de inspectie op haar website heeft staan. En als ze dat wel doen, hebben ze meestal weinig aan wat daar te vinden is, blijkt uit een onderzoek.

"We vermoedden al dat ouders geen louter rationele keuze maken", zegt Victor Bekkers. Hij is hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en voerde in opdracht van wetenschapsorganisatie NWO dit onderzoek uit. "Maar dat de inspectie zó weinig geraadpleegd wordt, verraste ons toch nog."

Ouders gaan vooral af op de informatie van scholen zelf - in hun gids, op hun site of rechtstreeks van leerkrachten. Daarnaast wegen ook de meningen van andere ouders mee. Hun indruk van de sfeer op een school en de afstand tussen school en thuis vinden zij meestal veel belangrijker dan inspectiegegevens over de kwaliteit van het onderwijs.

Die inspectiegegevens blijken ook nauwelijks geschikt voor ouders. Tot een paar jaar geleden gaf de inspectie ouders in één oogopslag helderheid over een aantal aspecten van het onderwijs, met rode en groene vakjes voor negatieve en positieve oordelen. Nu moeten de bezoekers van de site doorklikken naar rapporten in taai onderwijsjargon.

"Als je wilt dat ouders een bewuste keuze maken voor een school, dan moet je dat wel mogelijk maken met toegankelijke informatie", zegt Bekkers. "Op dat punt valt er nog een wereld te winnen. Daarmee bevorder je ook de betrokkenheid van ouders bij de school van hun kind, waarvoor minister Van Bijsterveldt zo pleit."

De inspectie erkent dat haar rapporten vooral voor schoolbestuurders worden geschreven, en niet zozeer voor ouders. Alleen over zeer zwakke scholen maakt de inspectie tegenwoordig toegankelijke versies van haar rapporten.

"We zijn gebonden aan wat bestuurlijk en juridisch kan", zegt een woordvoerder van de inspectie. "Zeker als het gaat om het openbaar maken van gegevens die net iets verder gaan dan wat je objectief kunt meten, moeten we voortdurend de strijd aangaan met scholen. Dat gaat stap voor stap."

Zo'n stap is zojuist gezet door de PO-raad, de vereniging van basisschoolbesturen. Die is vorige maand begonnen met een project dat bedoeld is om per school allerlei soorten gegevens bij elkaar te brengen. Een deel van die informatie wordt ook voor ouders toegankelijk. Maar het duurt waarschijnlijk nog tot eind 2014 voor het zover is.

Deel dit artikel