Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook studenten willen ’gewoon homo’ zijn

Home

Ricus Dullaert

Studerende homo’s en lesbiennes hadden tot voor kort geen ’eigen’ studentenvereniging. Daar komt in steeds meer steden verandering in, zoals in Groningen.

„Welke Amerikaanse homorechtenactivist werd in 1978 neergeschoten? En wat is de naam van de nieuwe homoburgemeester van Groningen?” De vijfentwintig studenten in het met harten versierde pand van het COC pennen driftig hun antwoorden op papier. Het is game night bij de Groninger studentenvereniging Ganymedes, met als belangrijkste onderdeel de pubquiz.

Dat een van de categorieën van de quiz de naam ’Gay lifestyle’ draagt, is niet vreemd. Ganymedes is een studentenvereniging voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De anderhalf jaar geleden opgerichte club heeft vijfentwintig leden, die elke twee weken bij elkaar komen. „Niet zo veel misschien”, zegt voorzitter Geert Molenaar, „maar vorig jaar waren het er nog maar tien. We groeien dus gestaag.”

Ganymedes is niet de enige homostudentenvereniging in Nederland. In 2006 begon het met Kaleidoscope in Maastricht. Onlangs startten hbo’ers in Utrecht (Anteros) en Amsterdam (ASV Gay) verenigingen voor homo’s en lesbiennes. Ook werd in Amsterdam de stichting UvA-Pride opgericht, met een maandelijkse borrel waar 100-200 studenten op afkomen.

Stephanie Delauw (20) en haar vriendin Carina zitten bij de quiz in Team Corona. De tweedejaars rechtenstudente is sinds een half jaar lid van Ganymedes. Toen ze naar Groningen kwam, was ze niet van plan om bij een studentenvereniging te gaan. „Ik had geen zin in allerlei verplichte dingen. Die heb je bij Ganymedes niet, dat is prettig. Er zijn wel andere verenigingen zonder verplichtingen. Daar zit je gelijk met dertig hetero’s in een groep. Op zich niet erg, maar soms is het leuk om ergens gewoon homo te kunnen zijn.”

Natuurlijk heeft Groningen homokroegen, zegt voorzitter Molenaar. „Maar daar stap je niet in je eentje naar binnen. Wij willen studenten op een laagdrempelige manier introduceren in de gay scene.”

Dat er in het hele land homostudentenverenigingen worden opgericht, verbaast hem niet. „Toen ik ging studeren, dacht ik: waarom is zoiets er niet? Ik denk dat het in de hoofden van veel mensen speelt, maar dat ze een duwtje in de rug nodig hebben.”

Ook Laurens Buijs, onderzoeker naar geweld tegen homo’s aan de UvA en betrokken bij UvA-Pride, begrijpt het succes van de nieuwe verenigingen. „De meeste jongens komen op hun zeventiende of achttiende uit de kast, meisjes iets eerder. De universiteit of hogeschool is dus de eerste plek waar ze homo of lesbienne moeten kunnen zijn. Maar bij sommige bètastudies of studentenverenigingen is het lastig ervoor uit te komen. En de stap naar het COC is best groot.” Toch zijn volgens Buijs niet alle homo’s enthousiast over de nieuwe initiatieven. „De trend van de afgelopen jaren was om te integreren in gewone gemeenschappen. Nu gaat het de andere kant op. Sommigen zeggen: waarom die gettovorming? Maar blijkbaar is er vraag naar een lichtvoetig platform voor homo’s.”

In de laatste quizronde moeten de Ganymedes-leden de artiest en titel van liedjes raden. Team Corona wint met een half puntje verschil. Vanuit hun hoek klinkt gejoel. Stephanie: „Ach, eigenlijk is het een gewone, gezellige studentenvereniging.”

Lees verder na de advertentie
Vereniging Ganymedes houdt een game night. 'Wij willen studenten op een laagdrempelig manier introduceren in de gay scene.' (FOTO HERMAN ENGBERS)
(Trouw)

Deel dit artikel