Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook Nederland behandelt de Roma niet goed

Home

Van onze verslaggever

Een Roemeense Romafamilie op een Nederlandse camping. ©HH

In 2005 kregen de aspirant-EU-landen Bulgarije en Roemenië er in een rapport over mensenrechten van Roma, Sinti en woonwagenbewoners van West-Europa hard van langs. Nu blijkt dat die groep ook in landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en in Nederland wordt uitgesloten, gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

De kritische beoordelaars van zeven jaar geleden scoren nu zelf een zware onvoldoende. Zes jaar geleden ging het rapport van de toenmalige mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, de Spanjaard Alvaro Gil-Robes, alleen over de situatie van Roma in Oost-Europese landen. Opvolger Thomas Hammarberg presenteerde gisteren in Brussel zijn rapport 'Human rights of Roma and Travellers in Europe' en stelt dat discriminatie van Roma toeneemt en dat geen enkele Europese regering kan claimen succesvol te zijn in het waarborgen van de mensenrechten van deze groep.

Anti-zigeunergevoel
Hammarberg ziet dat het anti-zigeunergevoel in veel Europese landen diep geworteld is. In zijn rapport stelt de Zweedse eurocommissaris dat in een toenemend aantal landen extremisten de Roma als doelwit van hun acties beschouwen. Volgens hem doen politici en media mee aan het stigmatiseren. Het begint allemaal, zo staat in het rapport, met een gebrek aan erkenning van de Roma-geschiedenis, de uitroeiing tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nederland is een van de landen waar Roma, Sinti en woonwagenbewoners het slecht doen in het onderwijs. Het rapport heeft het over een buitenproportioneel hoge verwijzing naar speciaal onderwijs. De mensenrechtencommissaris schetst ook het probleem van de stateloosheid. Daarnaast is er een gebrek aan standplaatsen, nadat veel kampen zijn ontmanteld. Tot slot constateert Hammarberg dat, net als elders in Europa, de Nederlandse overheid wel over Roma praat, maar niet met.

In nationale rapportages over de Roma komt naast hoge schooluitval, ook lage arbeidsparticipatie, veel uitkeringen, overlast, criminaliteit en de moeizame integratie aan de orde.

Deel dit artikel