Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook muziek floreert in het belastingparadijs

Home

Karlijn Kuijpers

Ook muziekrechten floreren vanuit het belastingparadijs. © Brechtje Rood
Paradise Papers

Onze favoriete muziekhits wonen op het eiland Jersey, waar ze voor een gestage stroom inkomsten zorgen, belastingvrij.

Dat luxe jachten, vastgoed, kunst en vliegtuigen in belastingparadijzen worden ondergebracht, wisten we. Dat multinationals via brievenbussen in de Cariben of aan de Noordzee de fiscus ontlopen, is ook bekend. Maar dat onze favoriete muziekhits op een kantoortje in Jersey of Bermuda zijn geregistreerd, dat is nieuw. Je favoriete zomerhit, het nummer waarop je die eerste zoen gaf – grote kans dat de rechten op die nummers in een belastingparadijs staan.

Lees verder na de advertentie

‘Country Roads’ van John Denver, ‘Because of you’ van Kelly Clarkson, nummers van Duke Ellington en Avril Lavigne. Stuk voor stuk zijn ze ondergebracht op Jersey. Zelfs Bob Marley’s ‘Get up stand up’ staat in het belastingparadijs in Het Kanaal geregistreerd.

Journalistencollectief ICIJ vond in de Paradise Papers een catalogus met zo’n 2000 muziekhits die was geregistreerd op Jersey, een eilandje voor de kust van Normandië. De muziek staat daar om precies dezelfde reden als multinationals, schepen of schilderijen er te vinden zijn: belastingontwijking. “Er hoeft geen belasting te worden betaald over de inkomsten uit de catalogus”, schreef accountantskantoor KPMG in een analyse van het fonds.

Constante inkomstenstroom

Catalogi met muziek zijn geliefd onder institutionele beleggers

Muziekrechten bieden een stabiele, constante inkomstenstroom. In tegenstelling tot cd’s of vinyl hebben ze hun waarde niet verloren. Elke keer als een nummer wordt afgespeeld – in een discotheek, een film of als ringtone op een mobiele telefoon – gaat er een kleine vergoeding naar Jersey. Het meest succesvolle nummer uit de catalogus, ‘Disco Inferno’ van Trammps, bracht in 2009 en 2010 meer dan 600.000 dollar in het laatje.

Dat maakt catalogi met muziek geliefd onder institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. “Er is een florerende markt in muziekrechten voor investeerders die op zoek zijn naar een redelijk betrouwbare inkomstenstroom in de toekomst”, zegt Chris Hayes, econoom bij de onderzoeksfirma Enders Analysis, die is gespecialiseerd in media en entertainment. Volgens een onderzoek van het Berklee College of Music brengen muziekrechten jaarlijks zo’n zes miljard dollar op.

Muzikanten delen mee in de winst van hun muziekstukken. In 2009 verkocht Sheryl Crow 153 nummers aan het fonds op Jersey, waaronder ‘All I Wanna Do’ en ‘My Favorite Mistake’. Ze kreeg 14 miljoen dollar voor vrijwel haar complete oeuvre. Sindsdien krijgt ze jaarlijks een percentage van de opbrengsten uit haar muzikale werk. De rest gaat naar de investeerders. 

Lees hier alle berichtgeving over de Paradise Papers. 

Deel dit artikel

Catalogi met muziek zijn geliefd onder institutionele beleggers