Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook met een nieuwe cv-ketel gevaar voor koolmonoxidevergiftiging

Home

Mitzi Pepers

© anp

Koolmonoxidevergiftiging associëren we vaak met oude geisertjes of gammele keukens met versleten apparatuur. Maar ook met een moderne cv-ketel kan het misgaan. In 46% van de vergiftigingsgevallen is die de oorzaak van het probleem, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een rapport.

Jaarlijks onderhoud en een koolmonoxidemelder helpen niet echt tegen de gevaren op vergiftiging door een cv-ketel, zegt Wim van der Weegen, woordvoerder van de Onderzoeksraad: "Consumenten hebben beperkte mogelijkheden en vaak doen ze wat ze kunnen. Maar de echte gevaren zitten gewoon in de cv-ketel zelf. De ketels zijn vaak niet foolproof: ze blijven gewoon blijven branden terwijl er een hoog gehalte koolmonoxide is geconstateerd. Het zou al helpen als de ketel zichzelf op zo'n moment uitschakelt."

"Een ander probleem ligt bij de installateurs. Hoewel ze altijd een certificaat moeten hebben, zijn ze vaak niet vakbekwaam. Hier moet controle op komen, want op deze manier worden cv-ketels niet goed geïnstalleerd. Ook is het zaak dat de installateurs de afvoer van de lucht nakijken, zodat niet alsnog de vieze lucht uit een cv-ketel terug het huis in wordt geblazen. Hierdoor ontstaat ook vaak vergiftiging", zegt Van der Weegen.

Lees verder na de advertentie

Voorkom vergiftiging
Per jaar sterven er vijf tot tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Wat kunnen consumenten doen, volgens de raad, zodat zij geen risico lopen? "Zet je cv-ketel niet in een afgesloten ruimte zonder afvoer. Er moet ventilatie zijn, dat kan al door de roosters van een raam open te zetten. En laat de installateur altijd de overige afvoeren in je huis bekijken. Ook een koolmonoxidemelder is belangrijk. Hoewel tests uitwijzen dat ze niet altijd goed werken, melden ze het vaak wel als er een hoog gehalte van de stof aanwezig is."

En als zo'n melder af gaat, verlaat je direct het huis en bel je 112, of...? "Zet in ieder geval meteen ramen en deuren open en zorg dat de ketel is uitgeschakeld. Op die manier wordt er niet nog meer koolmonoxide verspreid. Als er verschijnselen zijn van vergiftiging, zoals misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn, ga naar de huisarts. Als iemand buiten bewustzijn raakt, moeten de hulpdiensten wel worden ingeschakeld."

De moderne cv-ketel moet foolproof worden, zodat hij uitschakelt als er een hoog gehalte koolmonoxide in huis is

Woordvoerd Wim van der Weegen

De Onderzoeksraad pleit voor vakbekwame en alerte installateurs. Daarnaast is belangrijk dat de cv-ketels veiliger gebouwd worden en tests op koolmonoxidemelders worden gepubliceerd, zodat de consument de beste melder uit kan zoeken. De raad legt de aanbevelingen neer bij ministers.

De branchevereniging van installateurs heeft inmiddels gereageerd op het rapport. Ze heeft maatregelen aangekondigd, zoals het aanscherpen van de vakbekwaamheidseisen voor monteurs.

Deel dit artikel

De moderne cv-ketel moet foolproof worden, zodat hij uitschakelt als er een hoog gehalte koolmonoxide in huis is

Woordvoerd Wim van der Weegen