Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook in tijdperk van apps groeit de verkoop van bordspellen

Home

Esther Bijlo

Directeur Michael Bruinsma (links) helpt mee in het magazijn van zijn spellenbedrijf 999Games in Almere. © Bram Petraeus

"Twee keer Big Deal uit stelling E6." Michael Bruinsma loopt met een rolkar langs huizenhoog opgestapelde spelletjes en pakt twee doosjes. Vlak voor sinterklaasavond helpt de directeur van 999Games zelf mee in het magazijn in Almere. Op pallets bij de uitgang staan dozen vol Regenwormen en Stapelgekke Speedcups voor speelgoedconcern Intertoys. Aan de andere kant tientallen pallets met Qwirkle, vers van de leverancier, een populair nieuw familiespel dat de winkels uitvliegt.

"Pfff, dat valt niet mee", zegt de 62-jarige Bruinsma bij een kop koffie. "Ik werk nu al twee weken mee in het magazijn." Het bedrijf, dertig werknemers, huurt geen uitzendkrachten in. Het vangt de pieken in december zelf op. In het tijdperk van apps, spelcomputers en online gaming groeit 999Games tegen de klippen op. Dit jaar stijgt de omzet volgens Bruinsma met 30 procent naar krap 10 miljoen euro. De jaren hiervoor bleef de omzet op peil, ondanks de zakkende marges vanwege de recessie.

Bruinsma blijkt een goed gevoel te hebben voor leuke spellen. Een grote klapper maakte het bedrijf in 1998 met De Kolonisten van Catan. Het van oorsprong Duitse spel kon de grote Nederlandse spellenuitgevers niet erg bekoren. "Ik wilde het graag in Nederland uitgeven maar mocht dat van de Duitse uitgever niet. Ik heb toen de Duitse drukker gebeld en hem anderhalf uur in onverstaanbaar Duits mijn verhaal gedaan. Hij zag er brood in en regelde dat ik aan de slag kon. Twee jaar later hoorde ik dat hij op basis van dat ene gesprek voor 1 miljoen D-mark voor mij garant is gaan staan bij de Duitse uitgever, terwijl ik de man nooit persoonlijk ontmoet had. Hij had het goed gezien, want hij heeft zeker 15 miljoen spellen voor ons vervaardigd."

Spelregels
Bruinsma wil maar zeggen: om succesvol te ondernemen moet je bevlogen zijn en hard willen werken - "dat heb ik misschien allemaal een beetje té gedaan" - maar het moet je ook gegund worden. De spellenfanaat - telkens als hij een spel noemt, begint hij uitgebreid de spelregels uit te leggen - is zelf aanvankelijk van de categorie 'twaalf ambachten, dertien ongelukken'.

In zijn jeugd zwerft Bruinsma de hele wereld over, van Valkenburg tot Nieuw-Guinea, omdat zijn vader militair vlieger is. Hij woont dan weer in Italië of op Ibiza, dan weer in Nederland. En twee jaar is hij zeezeiler op een bramstagschoener.

Terug in Nederland doet Bruinsma een marketingopleiding en werkt bij een Amsterdams makelaarskantoor. "Maar daar zat mijn hart niet. Ik importeerde daarna zelf spellen uit onder meer Amerika en begon in 1990 een postorderbedrijf. Het assortiment bestond uit spellen voor gezelschappen zoals Diplomacy en Civilization; fantasyspellen als Titan en Lord of the Rings en wargames zoals Waterloo. Ik wist door mijn vader veel van militaria, en vond dat verrekte interessant."

Lees verder na de advertentie
De spellenfanaat is zelf aanvankelijk van de categorie 'twaalf ambachten, dertien ongelukken'

Magic
In 1992 begon Bruinsma een eigen beurs, het Spellenspektakel in Eindhoven. Er kwamen steeds meer mensen op af en de tientallen standhouders verkochten veel spellen. "Van elke cent die ik in die dagen verdiende, verbreedde ik mijn assortiment."

In 1993 stuitte Bruinsma op het Amerikaanse spel Magic: The Gathering. "Ik dacht meteen: dat wil ik hebben. Het bleek het beste kaartspel ooit en zag er gelikt uit." Magic werd een doorbraak. Bruinsma besloot in 1995 niet meer rechtstreeks aan particulieren te verkopen en werd distributeur voor winkels.

"Met Magic maakte ik een omzet van 2 miljoen gulden per jaar. Als dit uit is, heb ik niks meer, vreesde ik. Toen bedacht ik dat ik me ook op bordspellen moest richten. Daarvoor moet je in Duitsland zijn, het mekka van de spellen. Elke herfst is er in Essen de beurs Spiel. Afgelopen oktober zijn daar weer 850 nieuwe spellen gepresenteerd." Bruinsma gaat er altijd heen en als een spel hem bevalt, onderhandelt hij over de licentie voor Nederland. "Voor volgend jaar hebben we al vijftig nieuwe titels." Hij zit er ook wel eens naast, erkent hij. Met Magelaen bijvoorbeeld, een spel over de Stille Zuidzee-expeditie, dat te laat af was om voor Sinterklaas in de winkel te liggen.

Soms duurt het jaren voordat een spel aanslaat, zoals 30 Seconds, of neemt hij risico met een liefhebbersspel als Dominion. "Ik doe ook wel dingen die niet per se zakelijk verstandig zijn. Ik ben nu bezig met Mega Civilization, een luxe variant van het bordspel. Het is voor zes tot achttien spelers, de speeltijd is tot wel twaalf uur. Komende zomer brengen we het uit ter ere van ons 25-jarig jubileum. Ik vrees dat het een verlieslijdend project wordt. Maar het is gewoon supercool. Niet alles in het leven gaat om geld."

Elke herfst is er in Essen de beurs Spiel. Afgelopen oktober zijn daar weer 850 nieuwe spellen gepresenteerd

Deel dit artikel

De spellenfanaat is zelf aanvankelijk van de categorie 'twaalf ambachten, dertien ongelukken'

Elke herfst is er in Essen de beurs Spiel. Afgelopen oktober zijn daar weer 850 nieuwe spellen gepresenteerd