Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook in de krimpregio draaien makelaars overuren

Home

Jeannine Julen

Verkochte woningen in Heerlen, waar makelaars weer goede zaken doen. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Makelaars in Limburg draaien overuren. Ook in Groningen, Friesland en Zeeland worden veel meer huizen verkocht. 'De tweedeling tussen Randstad en de rest verdwijnt.'

Anderhalf uur. Zo lang duurde het voordat makelaar Rogier Leenaers een woning nabij het centrum had verkocht. In Amsterdam of Utrecht? Nee, in het Limburgse Heerlen. Toegegeven, het is een uitzondering. Maar, zegt Leenaers, staat een woning in krimpgebied Parkstad tegenwoordig langer dan drie maanden te koop, dan is er iets ernstig mis. "Mijn agenda explodeert. In het afgelopen jaar verkocht ik 40 procent meer."

Lees verder na de advertentie

Diezelfde aantrekking van de Limburgse woningmarkt blijkt ook uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde. In 22 jaar tijd werden er niet zoveel woningen verkocht als afgelopen jaar. Maar liefst 14.675 stuks, ruim twee keer zoveel als in 2013, toen de woningmarkt op zijn gat lag. Ook de huizenprijzen in de regio stegen met 18,7 procent fors.

Verkoopcijfers

Dit soort woningmarktsuccessen in een provincie die te boek staat als krimpregio beperken zich niet alleen tot Limburg, laten cijfers van het Kadaster zien. Ook in Groningen, Zeeland en Friesland liggen de verkoopcijfers hoger dan tien jaar geleden, toen de markt op zijn top zat. Zo deden vorig jaar bijna 900 Groningers meer hun huis in de verkoop dan in 2016. In Friesland lag dat aantal met 1300 iets hoger. En Limburg spant met een groei van ruim 2300 transacties de kroon.

Waarom wordt nu ook meer gekocht in gebieden die tot voor kort vooral in de schijnwerpers stonden omdat de bevolking er krimpt? Woningmarktdeskundige Paul de Vries vindt het lastig om te zeggen. "In elke provincie speelt iets anders."

Neem het Zeeuws-Vlaamse stadje Sluis, waar de huizenprijzen vorig jaar met meer dan 40 procent stegen. Dat is een ideale plek om een tweede woning te kopen, zegt De Vries. Of Oost-Groningen. In het aardbevingsgebied mag het dan kommer en kwel zijn, vlak daarbuiten stijgen de prijzen juist omdat daar de huizen nog bewoonbaar zijn.

En dan Limburg. "Je hebt Maastricht en je hebt de rest van Limburg", stelt De Vries. "In de hoofdstad zijn net als in de Randstad particuliere beleggers actief die starterswoningen opkopen om te verhuren. De forse verkoopcijfers in Maastricht stuwen die van de hele provincie omhoog."

Normaal verkoop ik zo'n veertig woningen per jaar, vorig jaar waren het er zo'n tachtig stuks.

Geert Brandsma, makelaar in het zuiden van Limburg

Toch zag ook makelaar Geert Brandsma, actief in het zuiden van Limburg, zijn verkoopcijfers omhoog schieten. "Normaal verkoop ik zo'n veertig woningen per jaar, vorig jaar waren het er zo'n tachtig stuks."

Veelal gingen ze voor de vraagprijs van de hand. Een enkele keer zelfs voor iets meer. "Etalages van makelaars hangen hier vaker vol met huizen die verkocht zijn, dan met huizen die beschikbaar zijn."

Brandsma en Leenaers zien allebei het aanbod in hun regio opdrogen. Leenaers' verklaring: nu steeds meer huizen niet langer onder water staan, durven huizenbezitters weer te verhuizen. En: "Alles wat in Amsterdam gebeurt, waait uiteindelijk de provincie in."

De tweedeling tussen de Randstad en de rest van het land is aan het verdwijnen. Overal in het land stijgen de prijzen van woningen flink.

Dat laatste ziet ook woningmarktdeskundige De Vries gebeuren. Volgens hem staat de tweedeling zoals we die al een aantal jaren kennen op de woningmarkt tussen de Randstad en de provincie op het punt om te verdwijnen. Lang had alleen de Randstad te maken had met exorbitante prijsstijgingen. Nu de Randstedelijke gebieden over hun top heen zijn, wacht de rest van het land fikse stijgingen.

Die ontwikkeling wordt volgens De Vries verder aangewakkerd door demografische factoren. "In Nederland wonen veel twintigers die richting de dertig gaan. Die willen een plantsoentje voor de deur. Dat vind je vaak buiten de stad."

Deel dit artikel

Normaal verkoop ik zo'n veertig woningen per jaar, vorig jaar waren het er zo'n tachtig stuks.

Geert Brandsma, makelaar in het zuiden van Limburg

De tweedeling tussen de Randstad en de rest van het land is aan het verdwijnen. Overal in het land stijgen de prijzen van woningen flink.