Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ook Eerste Kamer akkoord met Nationale Politie

Home

Redactie

Illustratie © anp

De Eerste Kamer is vandaag akkoord gegaan met de invoering van de Nationale Politie. De wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kreeg de steun van de VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

De overige partijen stelden niet in te stemmen met de wet, omdat er nog een reeks wijzigingen in aantocht is. Onder meer de PvdA, GroenLinks, D66 en SP wilden 'tot hun spijt' niet instemmen met 'een onvoldragen wetsvoorstel'. 'Dit is een principieel onjuiste gang van zaken', vatte senator Thom de Graaf van D66 de bezwaren samen. In de Tweede Kamer werd de wet nog met algemene stemmen aangenomen.

De nieuwe Nationale Politie gaat 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 zogeheten basisteams tellen. Een basisteam kan een wijk van een grote stad, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten en telt tussen de 60 en 200 voltijdsbanen. Op momenten dat een basisteam een tekort aan mankracht heeft, kan het een beroep doen op een flexteam. Elk politiedistrict krijgt een flexteam van minimaal 20 mensen. Hun belangrijkste taak wordt de ondersteuning van de basisteams.

De politievakbonden reageren positief. 'Na jaren onzekerheid bestaat er eindelijk duidelijkheid voor politiemensen', zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. 'Zo komt er eindelijk een einde aan de discussie, want het oude systeem was echt over de datum', aldus zijn collega Han Busker van NPB. Bij cao-onderhandelingen dit voorjaar kwamen de bonden met minister Opstelten overeen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen door de reorganisatie. Volgens hen moet er niettemin nog wel veel werk worden verzet om de nieuwe politiewet in de praktijk vorm te geven.

De huidige politieorganisatie kent nog 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten. In 2015 moeten die zijn opgegaan in één landelijk korps. Naast de tien regionale eenheden komt er een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst voor bedrijfsvoeringstaken zoals ICT.

De Nationale Politie wordt 1 januari 2013 ingevoerd.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie