Ook Canadees rapport kritisch over aankoop JSF

home

Een F-35B Joint Strike Fighter. © REUTERS

De belangrijkste financieel adviseur van het Canadese parlement is zeer kritisch over de geplande aankoop van het gevechtsvliegtuig F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). Hij zegt dat de beslissing van de Canadese regering gebaseerd was op ondeugdelijke informatie.

Canada wil 65 toestellen aanschaffen. Het besluit daartoe was volgens de Canadese auditeur-generaal in een gisteren verschenen rapport 'gebaseerd op slechte informatie, afkomstig van militaire functionarissen die doelbewust de kosten en risico's bagatelliseerden'.

Misleidend
Volgens het rapport stuurt het leger al sinds 2006 aan op aankoop van de JSF. Ministers en parlementariërs kregen misleidende informatie over de technische stand van zaken en de kosten. Het JSF-project heeft te maken met grote kostenoverschrijdingen.

In Nederland publiceerde de Algemene Rekenkamer dinsdag ook een kritisch rapport over het onderwerp. Volgens deze rapportage heeft de Tweede Kamer geen goed inzicht in de samenhang tussen de kosten en inzetbaarheid van de huidige F-16 en zijn mogelijke opvolger.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie