Oogst in Londen derde na Sydney en Athene

home

Redactie

© anp

Met 20 medailles heeft de Nederlandse equipe op de Olympische Spelen aanzienlijk beter gepresenteerd dan 4 jaar geleden in Peking, toen de teller bleef steken op 16. Twee keer veroverde Oranje meer plakken op de Zomerspelen, in 2000 (Sydney, 25 medailles) en 2004 (Athene, 22).

De Nederlandse ploeg pakte in Londen zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Opvallend genoeg was de 'goudoogst' in Peking wel beter. Toen hadden zeven van de 16 medailles een gouden kleur, waardoor Oranje als 12e eindigde op de medaillespiegel. In Athene grossierde Nederland vooral in zilver en brons, beide negen keer. Door 'slechts' vier gouden medailles kwam Oranje toen niet verder dan de 18e plek op de medaillespiegel. In Sydney eindigde Nederland als achtste dankzij liefst 12 olympische titels.

Nederland eindigde in de medaillespiegel als 13e. Deze eindklassering is een plaats lager dan 4 jaar geleden in Peking. Oranje behaalde in Londen 20 medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. In Peking bestond de oogst uit zeven keer goud, vijf maal zilver en vier keer brons. De hoogste klassering van Nederland dateert van 2000. Toen werd in Sydney een achtste plek behaald met in totaal 25 plakken, waarvan 12 keer goud.

De Amerikaanse ploeg won het medailleklassement in Londen met 46 gouden, 29 zilveren en 29 bronzen medailles voor China (38-27-22) en gastland Groot-Brittannië (29-17-19).

Lees verder na de advertentie
© anp
© anp
© anp
© epa
© anp
© anp

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie