Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onzekerheden bij terugkeer Ajax aan zaterdagtop

Home

LOEK LAURMAN

SOEST - Ajax is na afwezigheid van een jaar terug in de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal. De Amsterdammers dwongen de promotie af met een 3-0 overwinning op Lunteren, dat door dat resultaat naar de tweede klasse degradeerde.

En nu maar afwachten hoe het verder gaat met het amateurelftal uit De Meer, dat sinds vorig jaar geacht wordt tussenstation te zijn voor vijf talentrijke jeugdige voetballers op hun weg naar het betaalde voetbal. Nog niet sterk genoeg om de overstap vanuit het A1-elftal rechtstreeks te maken, worden zij eerst een jaar lang aan de kracht en snelheid van het amateurvoetbal blootgesteld. Op papier ziet de nieuwe opzet van de jeugdopleiding er goed uit. De uitwerking echter stagneerde al in het eerste jaar. Alleen Rosco Viereck was bereid op die manier voor zijn kansen te gaan, vier andere uitverkorenen bedankten voor de eer en zochten hun heil elders. Bij het ingaan van het tweede seizoen van de drie jaar vergende structuurwijziging lijkt het enthousiasme onder het vijftal nu in aanmerking komende jeugdspelers groter dan bij hun voorgangers. Van hen maakten Ely Louhenapessy, Koffy Mensah en Julien Emanuelson zaterdag al hun opwachting.

Zij zijn echter nog niet in staat om het elftal enige body te geven. Daar zijn jongens voor nodig die lichamelijk al wat volwassener zijn. Maar juist voor die categorie is voetballen bij Ajax niet meer zo aantrekkelijk. Waar overal in het amateurvoetbal spelers flink betaald worden voor hun inspanningen, moeten de Ajacieden genoegen nemen met een bescheiden onkostenvergoeding. En dus verleggen spelers die de hoop op een carrière in het echte betaalde voetbal hebben opgegeven hun aandacht naar andere clubs.

Jermaine Holwijn, die samen met Raymond Barkema, Ajax tegen Lunteren defensief overeind hield, vertrekt vrijwel zeker naar De Zwarte Schapen. Ook Rosco Viereck zal wel bij de kersverse Amsterdamse hoofdklasser terecht komen, zoveel deden de voorzichtige uitspraken van de zaterdag twee keer scorende spits in elk geval vermoeden. Hennie Henrichs, bestuurslid amateurzaken, wil echter van geen op handen zijnde uittocht horen. Toch heerst er onrust in de huidige selectie, want trainer Piet Buter, die enkele maanden de honneurs waarneemt van de van een operatie herstellende Spitz Kohn, sprak slechts het totaal van tien spelers tegen.

Het nu gedegradeerde Lunteren hoeft voorlopig niet aan het inpassen van eigen jeugd te denken. Het kon dit jaar niet eens een A-elftal op de been brengen. Het reserve-elftal kon zich eveneens niet handhaven en het derde elftal moest uit de competitie worden genomen. De toekomst ziet er dus somber uit, zoals ook het verleden een niet al te rooskleurig beeld oplevert. De negen jaren in de eerste klas leverden acht keer nooit meer dan 25 punten op. Alleen de jaargang 1992/93 springt er met een kampioenschap in positieve zin tussenuit. Maar dat succes kon slechts tijdelijk het noodlijdende bestaan maskeren, want toen 'gehaalde' spelers als Lodewijk de Kruijff, Omer Tirgil en Joop van de Groep even makkelijk vertrokken als ze gekomen waren, kwam de onderkant van de ranglijst weer snel in beeld. Aan de verdediging heeft het dit jaar niet gelegen, want die incasseerde evenveel doelpunten (29) als de defensie van kampioen Kozakken Boys. De aanval was met 23 treffers echter de zwakste onder de eersteklassers. Te vaak bleef Dick van Laar een eenzaam aanspeelpunt, zodat hij met elf doelpunten eigenlijk nog een prestatie van formaat leverde.

Geld om de problemen op te lossen met het aantrekken van nieuwe spelers is er niet, zodat Jan Rab de hoop op realisering van de hem gedane toezeggingen, enkele weken geleden heeft opgegeven. De trainer uit Schoonhoven vroeg om ontheffing van zijn contractuele verplichtingen. Inmiddels is hij het eens geworden met DOVO, waar hij al eerder werkzaam was.

Deel dit artikel