onveilige seks / Hiv-besmetting bij seks is niet strafbaar

home

door Joop Bouma

Met het arrest van de Hoge Raad tegen een man die zijn partner opzettelijk zou hebben besmet met het aidsvirus, is de discussie over de strafrechtelijke verwijtbaarheid van dit handelen beëindigd.

De Hoge Raad sprak dinsdag een inwoner van Houten vrij die, hoewel hij wist dat hij seropositief was, onbeschermde seks had met zijn vriend. Hij had zijn partner bovendien voorgelogen over zijn besmetting. De vriend raakte besmet.

De Hoge Raad oordeelde dat er onvoldoende bewijs is voor opzet. In een eerder arrest was het college tot een soortgelijk oordeel gekomen. Toen was er geen sprake van een overgedragen hiv-besmetting.

„Deze laatste uitspraak is in feite het sluitstuk van de discussie. Het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie kan nu eigenlijk in de kast”, zegt mr. Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht.

De Hiv Vereniging Nederland komt ook tot die conclusie: het arrest bepaalt dat bij vrijwillige seks waarbij iemand met hiv betrokken is en waarbij geen condoom wordt gebruikt, er geen rol meer is voor het strafrecht.

Met het arrest komt de Hoge Raad tegemoet aan de zorg van de ministers van justitie en VWS. De bewindslieden vonden dat er geen aparte wetgeving moest komen voor het opzettelijk overdragen van hiv-besmettingen.

Volgens de ministers zijn burgers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun bescherming bij vrijwillige seksuele contacten. In de tweede plaats zou wetgeving op dit gebied ertoe kunnen leiden dat mensen die bij zichzelf een hiv-besmetting vermoeden, besluiten zich niet te laten testen om strafbaarheid te vermijden. Dat zou niet in het belang zijn van de volksgezondheid.

De Hoge Raad vindt dat het risico op het overdragen van een hiv-besmetting niet zo groot is dat er kan worden gesproken van ’een aanmerkelijke kans’. Om in een strafzaak ’voorwaardelijke opzet’ te bewijzen, moet die kans worden aangetoond. Medische experts schatten het besmettingsrisico op 1 op de 200 tot 300 per seksueel contact.

Het feit dat de besmetting in dit geval ook daadwerkelijk is overgedragen op de partner van de man was juridisch gezien niet zo relevant, zegt prof. Legemaate.

De man was in juni 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk wegens zware mishandeling.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie