Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ontwerp je eigen kind - bedrijf in VS maakt het mogelijk

Home

redactie

Een voetballer ontwerpen behoort als het aan het bedrijf 23andMe ligt tot de mogelijkheden. © ANP

Zelf bepalen welke kleur ogen, bouw en haarsoort je toekomstige kind heeft? Als het aan het Amerikaanse bedrijf 23andMe ligt, behoort het in de nabije toekomst tot de mogelijkheden. De organisatie vroeg patent aan op een technologie die het creëren van de zogenoemde designerbaby's vergemakkelijkt, schrijft wetenschapssite Scientias.

Op het eerste gezicht verschilt de werkwijze niet veel van een donorbank. De ouder zet de ideale eigenschappen op een rij, kiest er de meest geschikte persoon bij en het reproduceren kan beginnen. Maar het kan nog een stapje verder, vinden ze bij DNA-bedrijf 23andMe. Op basis van een analyse worden alleen die spermazaden en eicellen geselecteerd die voldoen aan alle eisen. Die worden vervolgens via een IVF-behandeling ingebracht, waarna het wachten is op de designerbaby.  

Garantie voor het eigen design is er echter niet. En dat is onder andere wat een aantal professoren en specialisten zorgen baart. Wie zorgt ervoor dat dit bedrijf zich aan zijn beloftes houdt, vraagt de Australische professor Luk Rombauts van Monash University zich af. "Hun resultaat verschilt niet veel van dat van een donorbank. Bij ouders die daarvoor kiezen, is de kans immers ook groot dat het kind voldoet aan de van tevoren aangegeven voorkeuren. Alleen kan 23andMe zich verschuilen achter het feit dat ze niets kunnen garanderen als het allemaal anders uitpakt. Zij winnen altijd."

Jayne Lucke, onderzoeker aan de University of Queensland, beklaagt zich vooral over de controversie die aan de methode kleeft. "Embryo's worden momenteel al gescreend op specifieke ziektes en erfelijke aandoeningen, maar er wordt een grens overschreden als we deze kennis inzetten om een baby op maat te ontwerpen." Leslie Cannold, een Australische academicus, betoogt dat de wetenschap op deze manier wordt misbruikt.

Met die intentie is het patent nooit aangevraagd, sust 23andMe. Het bedrijf wilde in eerste instantie de technologie van zijn tool Family Traits Inheritance Calculator beschermen. Dit programma waarmee ouders de eigenschappen van hun kind kunnen voorspellen, kan in de toekomst uitgebreid worden en mogelijk aangeboden worden aan vruchtbaarheidsklinieken. Dat laatste gaat niet meer door, schrijft het bedrijf in een persbericht. En het patentproces zelf zal nog jaren duren. Of gewillige ouders zeer binnenkort hun eigen kroost kunnen ontwerpen, is daarom nog maar de vraag.

Lees verder na de advertentie
Een voorbeeld van hoe het selectiesysteem van 23andMe eruit zou kunnen zien. © US Patent and Trademark Office

Deel dit artikel