Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ontvoerders in Irian Jaya laten vrouw met baby vrij

Home

JAKARTA (Reuter) - De ontvoerders van een groep Indonesiërs en Europeanen in Irian Jaya hebben gisteren een Indonesische vrouw een haar zes maanden oude baby vrijgelaten. Dit heeft een legerwoordvoerder in het gebied bekendgemaakt. De rebellen, die behoren tot de Beweging Vrij Papoea (OPM) voor een onafhankelijk Irian Jaya, houden nog twaalf mensen in gijzeling.

De gijzeling begon vorige week toen de rebellen 24 mensen in het dorp Mapunduma vastnamen. Negen Indonesiërs werden in de loop van de week vrijgelaten. Maandag lieten de rebellen de Duitse geograaf Momberg gaan, onder begeleiding van de Nederlandse bisschop op Irian Jaya, Herman Münninghoff. Die treedt op als bemiddelaar in de ontvoeringszaak. Beiden vlogen naar het plaatsje Wanema.

Momberg, die werkzaam is bij het Wereldnatuurfonds, spreekt Indonesisch en kent het land goed. Hij kan daarom als intermediair fungeren, om de eisen van de rebellen over te brengen. Hij heeft volgens het Indonesische persbureau Antara in Wanema gezegd dat de ontvoerders verdeeld zijn over de vraag of zij de gijzelaars moeten vrijlaten. Momberg moest, toen de ontvoerders hem lieten gaan, beloven naar hen terug te keren.

Volgens de krant Jakarta Post gaf Momberg maandag een kort interview aan de staatstelevisie TVRI. Daarin zei hij dat de gijzelaars - zes Indonesiërs, vier Britten en twee Nederlanders - het goed maken, geen honger hebben en niet ziek zijn. De Nederlanders zijn Mark van der Wal van het Wereldnatuurfonds en Martha Klein, die werkt op het bureau van Unesco in Jakarta.

Russell Betts, de WNF-vertegenwoordiger in Jakarta, zei geen contact te hebben gehad met Momberg, maar meent dat de Duitser in de gelegenheid moet worden gesteld zich aan zijn belofte te houden dat hij zal terugkeren naar de ontvoerders. “Frank heeft duidelijk een bepaalde relatie met de ontvoerders. Beloftes zijn gedaan en daar moet hij zich aan kunnen houden met het oog op de veiligheid van de andere gijzelaars”, aldus Betts. Onduidelijk is waar Momberg zich nu bevindt.

Deel dit artikel