Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ontslagene staat er alleen voor

Home

© ANP

Als een werkgever zijn werknemer ontslaat, hoeft hij geen nieuwe baan voor de kersverse ontslagene te vinden, schrijven zowel SP als VVD in hun verkiezingsprogramma's. Beide koplopers in de peilingen voelen er daarom niets voor om werkgevers de eerste zes maanden WW-uitkering van hun ontslagen werknemer te laten betalen.

In het Lente-akkoord bepleitten de vijf ondertekenaars - VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie - 'activering' van de WW. Wie ontslagen wordt, moet niet met een uitkering op de bank gaan zitten. 'Van werk naar werk' is het motto, daarbij geholpen door de voormalige werkgever, die daar direct belang bij heeft. De ex-baas moet namelijk de eerste zes maanden van de WW uit eigen zak betalen. Weet hij de ontslagene al na drie maanden te herplaatsen, vervalt zijn betalingsplicht en spaart hij zich drie maanden WW-uitkering uit.

Om- of bijscholen
De VVD neemt daar nu afstand van. De partij schrijft ondernemers niet onnodig te willen belasten en legt de verantwoordelijkheid om werk te vinden neer bij de ontslagen werknemer. Die kan zich, met een lening tegen vriendelijke voorwaarden, laten om- of bijscholen. Om hem tot haast te manen wil de VVD de duur van de WW bekorten, al gaat de uitkering de eerste drie maanden wel omhoog.

Tijdelijke contracten
De SP wil absoluut niet tornen aan duur en hoogte van de WW-uitkering, maar voelt er ook niets voor om die deels door werkgevers te laten betalen. Veel bedrijven hebben er het geld niet voor en zo zou de maatregel, vreest de partij, via een omweg bevorderen dat zij meer mensen op tijdelijke contracten aannemen.

De andere partijen van het Lente-akkoord dragen hun van-werk-naar-werk-plannen nog wel een warm hart toe. Ook de PvdA, die het akkoord niet ondertekende, ziet de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en -nemers als model van de toekomst.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie