Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ontslag Cruijff scheidt Barcelona in twee kampen

Home

HENK BOOM

BARCELONA - 'Sempre Johan' was er in goed Catalaans en slecht Nederlands op een muur in de buurt van voetbalstadion Camp Nou geschreven. 'Johan voor altijd'. Daarnaast waren woorden gekladderd die gelijk weer werden verwijderd: 'Nuñez naar de gaskamer'.

Zo ongeveer was gisteren de sfeer in Barcelona na het niet onverwachte maar wel abrupte ontslag waarmee voetbalclub Barcelona zich ontdeed van trainer Johan Cruijff. Voor de Catalaanse krant El Periodico was dat gelijk aanleiding voor een retorische vraag: 'Is er nog leven in Barcelona na Cruijff?'

Leven was er het afgelopen weekeinde genoeg in de Catalaanse hoofdstad waar de Amsterdamse voetballer van weleer zonder enige schroom werd vergeleken met Jezus Christus (omdat beiden J.C. als initialen hebben) en daarom geschiedenis maakte als De Profeet. Na acht jaar Cruijff, vier landskampioenschappen, één Spaanse beker, twee Europese bekers en twee superbekers is Barcelona - conform goed Spaans gebruik - veranderd in een stad met twee uitersten: de 'socios' die Cruijff als hun afgod bewieroken en de 'socios' die Barcelona-voorzitter Josep Luis Nuñez het eeuwige leven wensen.

'Cruiijf-watchers', die de Nederlandse trainer gedurende acht jaar op de voet hebben gevolgd, ontdekten zaterdag tijdens zijn persconferentie voor het eerst een licht spoor van emotie, Cruijff getuigde op dat moment van zijn Grote Ongelijk: hem was niet de kans gegeven om op een eervolle wijze afscheid te nemen van de Barcelona-aanhang. “Waarom nu dit ontslag. Waarom niet een paar dagen gewacht?”, vroeg Cruijff zich verongelijkt af. Hijzelf gaf het antwoord: “Met dit bestuur is het zinloos om iets te begrijpen.”

De ontknoping van de relatie Cruijff-Nuñez liep eind vorige week al naar een dreigend hoogtepunt toen was uitgelekt dat Nuñez vrijdag in Madrid een ontmoeting had gehad met Bobby Robson, nu nog trainer van het Portugese Oporto. Vanaf dat moment werd over niets anders meer gesproken. Zelfs het nieuws over de ontmoeting tussen Jordi Pujol, de premier van de Catalaanse regering en minister-president José-Maria Aznar moest gisteren in de Catalaanse pers wijken voor de aankondiging dat het tijdperk-Cruijff was afgelopen.

Verboden gebied

Cruijff zelf hoorde zaterdag na de ochtendtraining wat het bestuur - dat wil zeggen Nuñez - in opperste wijsheid had besloten. Het werd hem meegedeeld in de kleedkamer van Nou Camp, uitgerekend de plek die Cruijff tot verboden gebied had verklaard voor bestuursleden van FC Barcelona, 'want een kleedkamer is voor de spelers om zich te verkleden', zo had Cruijff zijn decreet ooit toegelicht. Sindsdien heeft Nuñez zich nooit meer in de kleedkamer laten zien.

De ontmoeting in de kleedkamer tussen Cruijff en Gaspart had het karakter van een thriller die anderhalf uur duurde. Volgens de Madrileense pers zou Gaspart door Cruijff zijn ontvangen met beledigingen en verwijten. Hoe het ook zij, Gaspart liet Cruijff weten dat hij zijn biezen kon pakken omdat er geen basis meer was 'om samen onder één dak te leven'.

Cruijff had er uiteraard geen goed woord voor over, temeer niet omdat Gaspart zich als loopjongen had laten gebruiken voor Nuñez die zich niet had laten zien. “Eentje schrijft hier de muziek en de rest danst”, was nadien het bittere commentaar van de Nederlander.

En Barcelona? Niemand in de Catalaanse hoofdstad die er aan twijfelt dat hij geschiedenis heeft geschreven. “Hij is de trainer geweest die de club het langst heeft geleid en die Barcelona heeft geïdentificeerd met de kwaliteit van een Europese sterrenploeg”, schreef het dagblad La Vanguardia gisteren in een hoofdredactioneel commentaar. Maar in hetzelfde commentaar werd ook verwezen naar de ijzeren wet in elke voetbalclub: de voorzitter is de baas. Altijd.

Als die baas Nuñez heet en de club FC Barcelona gaat het niet meer om een voetbalclub maar om een instituut waar politiek en sport hand in hand gaan en waar bestuurders prestige aan persoonlijk belang paren.

Barça is het vlaggenschip van de Catalaanse natie, het gezicht van een stuk Spanje dat een eigen identiteit opeist op de kaart van Europa. Met arrogantie, autoriteit en succes wist Cruijff zich binnen dat instituut een plaats te verwerven die zoveel respect afdwong, dat Pujol hem lange tijd beschouwde als de beste vertegenwoordiger van Catalonië (ondanks het feit dat Johan Cruijff zich nooit niet verleiden om Catalaans te leren).

Maar als dat instituut twee jaar titels en bekers - en daarmee prestige - moet ontberen, knaagt dat aan het Catalaanse geweten. Precies op een moment dat Catalonië de wet dicteert in de Spaanse politiek moet Nou Camp het hoofd buigen voor Atlético Madrid. Dat zijn dan die momenten van achterklep en intrige dat bestuurders zich afvragen waarom Johan Cruijff iets tegen Ivan de la Peña heeft ten gunste van zijn zoon Jordi.

Het heeft Cruijff niet verhinderd tot het laatste moment rechtlijnig te blijven in de leer die hij zelf had verkondigd. 'Het geld hoort thuis in het veld, niet op de bank' zei hij vorige week nog tijdens een lezing in Andorra, daarmee reagerend op de aanzwellende kritiek op zijn aankoopbeleid. Over geld zal het laatste woord nog lang niet zijn gesproken. Cruijff heeft recht op 250 miljoen peseta's (ruim 3,3 miljoen gulden) omdat zijn contract pas 30 juni 1997 zou aflopen. En de twee benefietwedstrijden? “Dat staat in een spookcontract dat niet bestaat en waarover ik niet wil praten”, zei Gaspart zaterdag gedecideerd.

Nieuw leven

Voor Cruijff begon gisteren het nieuwe leven. Een andere club trainen wil hij niet. Hij blijft gewoon in Barcelona wonen. Daar immers kan hij - volgens zijn fans - over het water van de haven lopen. Daar ook bevindt zich de Johan Cruijff Welfare Foundation en wordt jaarlijks The Johan Cruijff Invitational Golf Tournement gehouden. In Nou Camp zal hij zich niet meer laten zien zolang Nuñez voorzitter is. Dat heeft Cruijff gezworen. Of hij dan geen aspiraties heeft om in het voetspoor van Beckenbauer te treden? Cruijff: “Ik, voorzitter van Barça? Vergeet het maar.”

Deel dit artikel