Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onrustige vergadering Steenbergen over asielopvang

Home

Redactie

Buurtbewoners reageren tijdens de gemeenteraadsvergadering in sporthal 't Cromwiel. © ANP

In Steenbergen is een bijeenkomst over de mogelijke komst van asielzoekers naar de gemeente vanavond rumoerig verlopen. In sporthal 't Cromwiel hadden zich honderden mensen verzameld. De vergadering van de gemeenteraad was bedoeld om te horen hoe de inwoners over asielopvang denken.

Toen burgemeester Joseph Vos het woord nam, werd hij uitgejoeld. De meesten van de ongeveer twintig sprekers die daarna aan het woord kwamen, waren tegen en voerden daar allerlei argumenten voor aan. Zo werd gezegd dat de vluchtelingen economische motieven hebben, en dat ons land zelf net uit de crisis komt. Ook veronderstellen sommigen dat de veiligheid zou afnemen.

Noodverordening
Geregeld was uit de volle zaal applaus te horen of werd 'vol is vol' of 'azc nee' gescandeerd. Een vrouw die wel mogelijkheden zag, werd uitgejoeld en uitgescholden.

Buiten is politie op de been. In Steenbergen geldt vanaf woensdagmiddag 16.00 uur een noodverordening in verband met de vergadering. Burgemeester en politie lieten weten aanwijzingen te hebben dat de harde kern van Feyenoordsupporters naar Steenbergen zou afreizen om de openbare orde te verstoren.

Voorafgaand aan de bijeenkomst liep een groep mensen onder het scanderen van leuzen van het centrum naar de sporthal. Toen de zaal vol was, mochten geen mensen meer naar binnen. Buiten bleef de situatie tijdens de bijeenkomst rustig. De noodverordening geldt in principe tot middernacht.

Al eerder grimmig
Vorige week werd de sfeer in de Brabantse gemeente al eens grimmig, toen voor- en tegenstanders van de vluchtelingenopvang elkaar in de haren vlogen. Vorige week kondigde de gemeente aan een enquête te houden onder de inwoners.

Na de bijeenkomst van woensdagavond, die tot na half tien duurde, volgen nog twee raadsvergaderingen. Het college gaat zich daarna beraden over de komst van de asielzoekers.

Deel dit artikel