Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is er een relatie tussen de dader van de schietpartij in Parijs met IS?

Home

Redactie

Voor het gemeentehuis van Clichy, op zo'n zes kilometer van Parijs, betuigen tal van moslims hun steun. © REUTERS
Update

Naast het lichaam van Karim C., de man die gisteravond in Parijs een politieagent doodschoot werd een briefje gevonden waarin de Islamtische Staat (IS) wordt verdedigd. In zijn auto lag ook een Koran.

De Franse inlichtingendiensten hebben echter hun twijfels over de relatie van de dader met de terreurorganisatie IS, meldt de Franse krant Le Parisien. 

Lees verder na de advertentie

Dat de dader, Karim C. (39) uit Livry-Gargan (Seine-Saint-Denis), een grote hekel heeft aan de politie was in zijn naaste omgeving wel bekend. C. heeft in 2015 de gevangenis verlaten na een drievoudige poging tot doodslag in 2001. Hij reed toen met een auto in op onder meer twee agenten. Hij kreeg daarvoor 15 jaar gevangenisstraf. 

Het gaat om een aan terrorisme gerelateerde aanslag, zei president Francois Hollande in een persconferentie gisteravond. Rond negen uur stopte op de Champs-Elysées een auto naast een stilstaande politiewagen. Karim C. stapte met een automatisch wapen uit en begon op de politieauto te schieten. Een agent overleed direct. De schutter werd door de politie doodgeschoten.

De politie ging er ook al snel vanuit dat het om een terreuractie ging. De aanslag was bewust gericht op agenten, zei de woordvoerder, maar het was volgens hem te vroeg om iets te zeggen over een motief.  

Volgens het ministerie was de aanval bewust gericht op de agenten, maar is het nog te vroeg is om te zeggen wat het motief achter de actie is.

Noodtoestand

Op de Champs-Elysées zijn, net als op alle drukke plaatsen in Parijs, zwaar bewapende politie-agenten aanwezig. Na de schotenwisseling kwam snel versterking ter plekke, van de politie en speciale anti-terreureenheden. De Champs-Elysées werd afgesloten voor alle verkeer, net als de directe omgeving. Ook de metrolijnen onder de avenue werden stilgelegd.

Inmiddels lopen de meeste Parijzenaars en toeristen alweer achteloos voorbij de plek waar de politieman werd doodgeschoten. Alleen de pers is massaal aanwezig. Agenten in Bordeaux hebben een indrukwekkende minuut stilte gehouden als eerbetoon aan hun collega. 

De tekst loopt door onder de foto.

De Franse presidentskandidaat Nicolas Dupont-Aignan (la Republique party) legt bloemen neer op de plek waar gisteravond een politieman is doodgeschoten. © EPA

De Fransen kunnen zondag in de eerste ronde stemmen voor een nieuwe president. Marine Le Pen, de kandidaat van de rechts-extremistische Front National, lijkt daarin goed te gaan scoren. Zij voert een harde campagne tegen immigratie en tegen de invloed van moslims in Frankrijk. Angst voor nieuwe aanslagen kan haar extra stemmen opleveren. 

Meerdere presidentskandidaten lieten weten hun campagne tijdelijk op te schorten naar aanleiding van de aanslag.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Volgens het ministerie was de aanval bewust gericht op de agenten, maar is het nog te vroeg is om te zeggen wat het motief achter de actie is.