Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Onderzoekers: Moeder Teresa was helemaal niet zo heilig

home

Sacha Kester

Moeder Teresa in 1995 © AFP

Ze was een levende heilige en is door het Vaticaan ondertussen zalig verklaard: Moeder Teresa, de vrouw die zichzelf inzette om de allerarmsten te helpen en zichzelf daarbij volledig wegcijferde. Maar was ze wel zo goed? Een team van Canadese onderzoekers komt volgens de Times of India tot de conclusie dat haar gedrag 'dubieus' was, evenals haar politieke contacten.

De studie is geplaatst in Religieuses, een Frans tijdschrift dat onderzoek naar religie en wetenschap publiceert.

Volgens de onderzoekers was het werk van Moeder Teresa er vooral op gericht om het menselijk lijden te huldigen, in plaats van het te verlichten. Ze noemen haar 'alles behalve een heilige', een vrouw die gul was met gebeden, maar gierig als het aankwam op het besteden van de vele miljoenen die ze binnenhaalde. Er zouden ook grote sommen geld naar 'geheime bankrekeningen' zijn overgemaakt.

Dr. Serge Larivee en Dr. Genevieve Chenard van de Universiteit van Montreal hebben 300 documenten geanalyseerd en daarin details gevonden die in strijd zijn met het imago van de non.

Lees verder na de advertentie
Een novice houdt een afbeelding van Moeder Teresa vast. © AFP

Sterfhuizen
Zo waren er rond de tijd dat Moeder Teresa overleed 517 'huizen voor de stervenden', waar de allerarmsten hun laatste dagen konden doorbrengen. Volgens artsen die deze plaatsen bezochten, was het er smerig en hadden de huizen een tekort aan voedsel, medicijnen en mankracht. Toen Moeder Teresa zelf ziek werd, werd ze behandeld in een modern, Amerikaans hospitaal. Geld kan het probleem niet zijn geweest, omdat Moeder Teresa honderden miljoenen aan donaties ontving.

Dat geld kwam soms uit twijfelachtige hoek: de non accepteerde bijvoorbeeld donaties van de Haïtiaanse dictator Duvalier onder wiens bewind (1957 - 1986) meer dan 30.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Ook het wonder (wat moet heeft plaatsgevonden voor het Vaticaan iemand zalig kan verklaren) dat Moeder Teresa heeft verricht is volgens de onderzoekers twijfelachtig. De buikpijnen van de Indiase Monica Besra zou zijn verdwenen op het moment dat ze had gebeden tot een medaillon met een foto van Moeder Teresa. De artsen van de vrouw zeggen echter dat de cyste en de tuberculose waar ze aan leed, dankzij hun (reguliere) behandeling was genezen.

'De populariteit van Moeder Teresa was toen echter al zo groot, dat ze onaantastbaar was', zegt  onderzoeker Larivee. 'Ze was eigenlijk al heilig verklaard.'

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.