Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderzoek naar plotselinge toename Q-koorts Friesland

Home

© ANP

In Friesland wordt onderzoek gedaan naar Q-koorts. In de provincie is de afgelopen maanden een toename van het aantal meldingen geconstateerd.

Op dit moment zijn er 11 patiënten met Q-koorts gemeld. Vier van hen komen uit Drachten of omgeving.

De GGD in Friesland liet woensdag weten samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met het onderzoek te zijn begonnen.

Normaal gesproken krijgt de GGD Fryslân in een jaar ongeveer drie meldingen van Q-koorts. In de provincie is nog geen bron voor de infectieziekte gevonden. Volgens de GGD kan dat betekenen dat de patiënten de bacterie in Friesland maar ook elders in Nederland kunnen hebben opgelopen.

Bij de laatste grote uitbraak in Nederland, in 2007, overleden volgens het RIVM 25 mensen aan de gevolgen van Q-koorts. Nog tienduizenden ervaren dagelijks de gevolgen van Q-koorts.  De Nationale Ombudsman presenteerde onlangs een vernietigend onderzoek naar de maatregelen die destijds tegen Q-koorts zijn genomen. Hij eist nu namens de nabestaanden en patiënten excuses van de overheid en schadevergoedingen.

Q-koorts kan van dieren overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. Meer dan de helft van de mensen die besmet raken met Q-koorts heeft bijna geen klachten. Als er klachten zijn dan gaat het meestal om koorts en heftige hoofdpijn.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie