Onderzoek naar plotselinge toename Q-koorts Friesland

home

© ANP

In Friesland wordt onderzoek gedaan naar Q-koorts. In de provincie is de afgelopen maanden een toename van het aantal meldingen geconstateerd.

Op dit moment zijn er 11 patiënten met Q-koorts gemeld. Vier van hen komen uit Drachten of omgeving.

De GGD in Friesland liet woensdag weten samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met het onderzoek te zijn begonnen.

Normaal gesproken krijgt de GGD Fryslân in een jaar ongeveer drie meldingen van Q-koorts. In de provincie is nog geen bron voor de infectieziekte gevonden. Volgens de GGD kan dat betekenen dat de patiënten de bacterie in Friesland maar ook elders in Nederland kunnen hebben opgelopen.

Bij de laatste grote uitbraak in Nederland, in 2007, overleden volgens het RIVM 25 mensen aan de gevolgen van Q-koorts. Nog tienduizenden ervaren dagelijks de gevolgen van Q-koorts.  De Nationale Ombudsman presenteerde onlangs een vernietigend onderzoek naar de maatregelen die destijds tegen Q-koorts zijn genomen. Hij eist nu namens de nabestaanden en patiënten excuses van de overheid en schadevergoedingen.

Q-koorts kan van dieren overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. Meer dan de helft van de mensen die besmet raken met Q-koorts heeft bijna geen klachten. Als er klachten zijn dan gaat het meestal om koorts en heftige hoofdpijn.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie