Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderzoek naar kunsthandeltje Nederlandse diplomaat in Mali

Home

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Een integriteitsonderzoek moet uitwijzen of een Nederlandse diplomaat zich in Mali schuldig heeft gemaakt aan illegale kunsthandel. Het ministerie van buitenlandse zaken is het onderzoek begonnen na berichtgeving gisteren in De Telegraaf. Uit onderschepte emails zou blijken dat de diplomaat handelde in zilveren sieraden en kralen van aardewerk, zonder dat hij juiste papieren had.

Het is in Mali verboden archeologische voorwerpen zoals aardewerken beelden te exporteren zonder vergunning, aldus Annette Schmidt, conservator Afrika bij het Volkenkundig Museum in Leiden. Kopers moeten zich bij twijfel melden bij het Nationaal Museum in hoofdstad Bamako voor een bewijs dat het product legaal is verkregen.

Schmidt kent de waarde van de producten die zouden zijn verhandeld niet, maar wijst erop dat de illegale handel in cultureel erfgoed doorgaans toeneemt in tijden van oorlog en instabiliteit, zoals nu in Mali. "Mensen doen in die situaties alles om aan geld te komen om te overleven en verkopen dan bijvoorbeeld dure familiesieraden."

Zolang het onderzoek nog loopt, wil het ministerie niet inhoudelijk reageren. Ze doet altijd onderzoek als twijfels rijzen over iemands integriteit, aldus een woordvoerder.

"Het is heel schadelijk voor diplomaten als dit soort vermoedens rondzingt en niet onomstotelijk vast komt te staan of er iets aan de hand is."

De bewuste medewerker heeft 'direct volledige medewerking en openheid van zaken' toegezegd, aldus het ministerie. De ambassade in Mozambique, waar de diplomaat afdelingshoofd is, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Het ministerie voerde vorig jaar negen integriteitsonderzoeken uit naar medewerkers; in vijf gevallen met een berisping, schorsing of ontslag tot gevolg. In 2011 legde het acht medewerkers onder de loep, na vijf onderzoeken volgde een sanctie. Het ging daarbij om alle klachten over integriteit en niet alleen over mogelijke kunsthandel.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie