Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onderzoek de rol van de overheid in de zaak-Poch

Home

Trouw

Julio Poch werd vorige week na acht jaar voorarrest vrijgesproken. © AFP
Commentaar

Voor oud-piloot Julio Poch is het buitengemeen wrang dat het acht jaar moest duren voordat er een uitspraak kwam over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten in Argentinië. 

Vorige week sprak de rechtbank in dat land hem vrij van de verdenking dat hij ruim dertig jaar geleden namens het militaire regime als piloot meewerkte aan vluchten waarbij tegenstanders boven zee uit het vliegtuig werden gegooid.

Lees verder na de advertentie

Deze verdenking was ontstaan bij collega’s van Poch bij vliegtuigmaatschappij Transavia, die uit zijn verhalen tijdens een diner begrepen dat hij actief had meegedaan. Via-via kwam het verhaal bij Justitie terecht, waar men het reden genoeg vond om Poch te laten berechten in Argentinië. Omdat er geen uitleveringsverdrag met dat land is, gaf de Nederlandse aanklager het dienstrooster van Poch aan de collega’s in Argentinië. Zo kon Poch vlak voor zijn pensionering worden gearresteerd in Spanje, een land dat wel een dergelijk verdrag heeft.

Nederland is onderzoek naar de eigen rol verplicht jegens een staatsburger die onschuldig blijkt

Dat de zaak daarna zo lang duurde, kwam door de beslissing aan Argentijnse kant om de zaak van Poch samen te voegen met die van een groot aantal andere verdachten. Het merendeel van hen werd veroordeeld en daarmee lijkt gerechtigheid voor de slachtoffers van het wrede regime een stuk dichterbij gekomen.

Hoger beroep

Voor Poch betekende die vertraging een flinke dosis persoonlijk leed en zelfs nu hij is vrijgesproken is de zaak nog niet gedaan. Er is immers sprake van hoger beroep en de Argentijnse aanklager heeft al laten weten dat het nog wel even gaat duren voordat die zaak dient. Poch wil zelf terugkeren naar Nederland en als hij dat doet doemt een nieuw probleem op: hoe moet Nederland hem opnieuw uitleveren als het inderdaad tot een hoger beroep komt?

De vraag wie verantwoordelijk is voor het leed van Poch, is ter beantwoording aan internationale juristen. Voorlopig lijkt het erop dat formeel de lange periode op het conto komt van de Argentijnen. Daar is Poch lang vastgehouden en daar zou hij ook in aanmerking komen voor schadevergoeding.

Maar nog los van de precieze schuldvraag zou het Nederland sieren om de eigen rol te onderzoeken. De oud-collega’s van Poch zijn alleen maar te prijzen omdat ze hun verdenking uitspraken. De beslissing om op basis van dit, toch grotendeels indirecte, bewijs een internationale zaak te beginnen, moet achteraf worden onderzocht. Pas dan kan ook worden bekeken of die stunt om Poch in Spanje te laten oppakken, gerechtvaardigd was. Nederland is zo’n onderzoek verplicht aan een staatsburger die gedurende het hoger beroep moet worden behandeld als iemand die lang is vastgehouden hoewel hij onschuldig was.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:

Na acht jaar voorarrest: vrijspraak voor piloot Poch

- Meer afleveringen van het commentaar

Deel dit artikel

Nederland is onderzoek naar de eigen rol verplicht jegens een staatsburger die onschuldig blijkt