Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ondanks de harde wind trotseren kitesurfers de golven

Home

Kim van de Wetering

© Olaf Kraak

Heel Nederland had last van de herfststorm, maar kitesurfers op Zandvoort kon je vandaag niet blijer maken. Bij windvlagen van meer dan honderd kilometer per uur voeren ze halsbrekende stunts uit. 

Net als de toeschouwers op het strand willen applaudisseren voor de mooie sprong, valt  de kitesurfer ineens uit de lucht en klapt op de branding met zijn surfboard. Er klinkt ongerust geroezemoes maar al gauw maakt de hij zich gereed om opnieuw de golven te trotseren.

Lees verder na de advertentie
© Olaf Kraak

De zee is bijna helemaal wit van het woeste schuim en er is geen meeuw die zich in de lucht waagt. Wat bezielt de kitesurfers om nu de zee op te gaan? Jasper Bal (19): “De kracht die de wind je geeft is geweldig. Het vrije gevoel in de lucht is echt supervet.” In een sprong ga je met de snelheid van de wind, legt hij uit. “Eerst klappert de wind om je oren, maar als je springt hoor je niks meer. Die stilte is fantastisch.” Een van de kitesurfers maakt een flinke sprong en op ongeveer twintig meter hoogte maakt hij ineens een salto van 360 graden. Bewonderend gejoel klinkt vanaf de kust. 

© Olaf Kraak

Jan Posthumus (47) staat erbij en kijkt ernaar. “Als je een beetje verstand hebt, ga je nu het water niet op”, zegt hij. Ietwat afgunstig: “Ze maken onze dromen waar, wij durven niet.” Zelf is hij ook kitesurfer, maar toen de windkracht aanzwelde tot 7, werd het hem te extreem.

Buiten het Zandvoortse bracht de storm, die opliep tot windkracht tien, ook overlast. Er vielen zeker twee gewonden door afgebroken boomtakken. Een aantal bruggen en sluizen bleef dicht, snelwegen waren afgesloten door omgevallen bomen en vrachtwagens. Schiphol annuleerde tientallen vluchten en ook enkele afvaarten over de Waddenzee werd geschrapt.

© Olaf Kraak
© Olaf Kraak

Lees ook: Herfststorm: automobilist en scholier gewond door omvallende bomen


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel