Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onbereikbaar crisis.nl krijgt nieuwe opzet

Home

Redactie

Als het luchtalarm gaat, sluit ramen of deuren, zet radio of tv aan, of surf naar de website crisis.nl. Maar dan moet die wel bereikbaar zijn. En dat is niet altijd het geval. Het ministerie van veiligheid en justitie wil de site daarom nog voor het einde van dit jaar compleet vernieuwen.

Niet dat er veel mis is met de huidige, aldus een woordvoerder van het ministerie. Op wat technische problemen na dan. Daardoor was crisis.nl sinds de lancering in 2005 twee keer niet bereikbaar: tijdens een storm begin 2007 en onlangs nog, tijdens de brand in Moerdijk. Dat laatste kwam door een menselijke fout, benadrukt het ministerie. De website was in geen geval overbelast.

Waarom komt er dan toch een geheel nieuwe crisis.nl? "In plaats van pleisters plakken, kun je beter een nieuw gebouw neerzetten", aldus de woordvoerder. Bovendien is de rampensite volgens hem aan vernieuwing toe. De techniek holt vooruit en het ministerie wil dat de nieuwe site aan de eisen van deze tijd voldoet. Zo moeten sociale media worden geïntegreerd.

Mariëlle Stoelinga, docent risicomanagement van computersystemen aan de Universiteit Twente, gelooft niet dat de huidige site goed functioneert. "Als crisis.nl prima was geweest, zou men niet met een heel nieuw ontwerp komen. Dan hadden ze verder gebouwd op het huidige."

Voor een goede site moet de kwaliteit vanaf het eerste moment prioriteit zijn, aldus Stoelinga. En daar is kennis en geld voor nodig. Twee dingen die volgens haar veelal ontbreken bij de overheid. "Men begint aan een site zonder analyse van de capaciteit of de mogelijkheden. Dat gebeurde in de Middeleeuwen ook met het bouwen van nieuwe kathedralen. Met enige regelmaat stortten ze in, omdat ze werden gebouwd zonder dat er eerst berekeningen waren gemaakt."

Stoelinga is er niet gerust op dat de nieuwe site beter zal zijn dan de vorige. Zij wijst op eerdere ICT-projecten van de overheid die faalden. "Denk aan de ov-chipkaart of de software van de tunnels van de A73 die niet goed was, waardoor de tunnels afgesloten moesten worden."

Het ministerie van veiligheid en justitie is vastbesloten dit project tot een goed einde te brengen. Daarvoor is een lijst met eisen opgesteld. Een externe specialist moet de ontwikkeling van de website gaan controleren.

Deel dit artikel