Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onbegrip bij Jonk over rood en bij Nilis over wissel

Home

FRED BUDDENBERG

EINDHOVEN - Drie minuten voor het einde van de topper tegen Ajax maakten de PSV-routiniers Wim Jonk en Luc Nilis op gezag van hogerhand de gang naar de kleedkamer. Jonk kreeg het bevel tot inrukken na een rode kaart van scheidsrechter Jaap Uilenberg en Nilis werd naar de kant gehaald door zijn trainer Dick Advocaat.

De twee ervaren spelers begrepen allebei niet waarom het duel tegen Ajax voor hen geen negentig, maar slechts 87 minuten duurde. Jonk vond de rode kaart die hij van Uilenberg kreeg 'een hele zware straf'. Formeel viel er niets op de beslissing van de arbiter af te dingen. Jonk haakte de doorgebroken Michael Laudrup en de reglementen voorzien bij een dergelijke overtreding in een rode kaart. “We gingen allebei voor de bal” lichtte Jonk zijn ongenoegen toe. “Het is logisch dat Laudrup mij opzoekt en ik tik hem heel licht aan. In de eerste helft was er eenzelfde geval met Nilis, die na een een-twee werd neergetrokken en anders alleen op Van der Sar was afgegaan. Toen had Uilenberg ook een kaart moeten trekken.”

Twee minuten na de uitsluiting van Jonk kreeg hij in de kleedkamer gezelschap van ploeggenoot Ernest Faber. De centrale verdediger had al na vijf minuten geel gekregen van Uilenberg na een overtreding op Tijjani Babangida en toen hij in de voorlaatste minuut Laudrup neerhaalde, kon ook Faber vertrekken. Opvallend is het aantal bekeuringen voor PSV dit seizoen. Vorig seizoen werden er in 34 duels 33 gele kaarten uitgedeeld aan de Eindhovenaren. Na de 22 wedstrijden van dit seizoen is dat totaal al tot op één benaderd. Ook Arthur Numan, net terug van een schorsing, verdween gisteren in het boekje van Uilenberg na een opstootje met Babangida. Na de wedstrijd zag de aanvoerder van PSV eruit als een bokser. Net boven de wenkbrauw van het linkeroog zat een flinke wond, overgehouden aan een kopduel met Dean Gorré.

Luc Nilis verliet het veld met gefronste wenkbrauwen. Direct nadat Jonk was heengezonden, zag de Belg tot zijn grote verbazing dat de vierde official het bordje met het nummer 10 omhoog hield. Nilis had juist plaatsgenomen in de muur om Amsterdams gevaar af te wenden, maar die poging tot meeverdedigen werd door Advocaat niet gehonoreerd. Met Stan Valckx stuurde de coach een echte verdediger het veld op. In het voorbijgaan liet Nilis Advocaat merken dat hij niets begreep van de wissel. “Ik zag het nut er niet van in”, erkende de Belgische international na afloop. “Er waren nog maar drie minuten te spelen. Ik denk dat ze op de bank veel last hadden van de stress.” Hoewel hij het veld verliet met donderwolken boven het hoofd, ontkende Nilis dat hij kwaad was op Advocaat. “Je moet er niets achter zoeken. Het was meer de ontgoocheling van het gelijke spel.”

Door de remise tegen Ajax verspeelde PSV de laatste hoop op prolongatie van de landstitel. Het was gisteren tegen de nieuwe kampioen zoals zo vaak dit seizoen: weer net niet. Dat vond ook Nilis. “We hebben acht keer gelijk gespeeld in wedstrijden die we hadden kunnen winnen”, merkte hij op. “Op die manier word je geen kampioen.” Over de oorzaken wilde Nilis niet veel kwijt. “Het is ook niet aan de spelers om naar oorzaken te zoeken. Dat is een zaak voor de coach en het bestuur. Voor het begin van het seizoen stonden er tien, twaalf aankopen op papier. Daarvan is er niemand gekomen. Dat kan een van de mogelijkheden zijn, waarom het minder gaat.”

Nilis begreep zijn vervanging niet, de wissel van André Ooijer voor Peter Möller riep veel vraagtekens op. Ooijer moest wijken na de gelijkmaker van Boudewijn Zenden, in een periode dat PSV het beste van het spel had. Juist Ooijer zorgde vanaf de rechterkant voor veel dreiging en van Möller kan dat niet worden gezegd. “Möller is een hele enthousiaste jongen”, zei Jonk, “maar hij kijkt niet altijd goed om zich heen.” In de ogen van Jonk breekt de afwezigheid van de geblesseerde Gilles de Bilde PSV lelijk op. “We hebben nu alleen spelers die naar de bal toekomen. De Bilde is een speler die graag diep gaat en de snelheid heeft om voor gevaar te stichten.”

Na de 1-1 rest PSV de strijd om de tweede plaats, die absoluut nog niet beslist is, en de KNVB-beker. Twee troostprijzen, waarvoor de club het balkon van het Eindhovense gemeentehuis niet zal afhuren. Bij Ajax liggen de invitaties voor het kampioensfeest al gereed voor verzending. “Dit is een domper voor PSV, die zeker zal doorwerken”, meende Danny Blind. De aanvoerder van Ajax vond de wedstrijd tegen PSV overigens wel degelijk het etiket topper waard. “Er zat alles in wat een topwedstrijd vraagt. Het is altijd te zot of te bot. Als er oogstrelend wordt gevoetbald zegt iedereen dat er geen strijd was en als er geen strijd is, zegt iedereen dat het niet mooi was. Het was een mooie wedstrijd, met de nadruk op wedstrijd.” Over de vermeende strafschoppen die PSV zouden zijn onthouden, was Blind duidelijk: “Ik heb er niet een gezien, zelfs niet een die er op leek. Uilenberg zag dat heel goed.”

Deel dit artikel