Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Onafhankelijkheidsakte Suriname is spoorloos

Home

Van onze redactie buitenland

amsterdam – - Suriname is de Akte van Erkenning kwijt, het document waarin koningin Juliana de voormalige kolonie als onafhankelijke staat erkent. Dat meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd. Suriname viert morgen zijn 35-jarige onafhankelijkheid.

De akte werd op 25 november 1975 in tweevoud in Den Haag bekrachtigd door de handtekening van Juliana, premier Den Uyl en drie Nederlandse ministers, en van het grootzegel van het Koninkrijk der Nederlanden voorzien. Een exemplaar werd in Nederland bewaard, het andere werd overhandigd aan de president van Suriname.

Minister Soewarto Moestadja van binnenlandse zaken stelt een onderzoek in. „Ik vind het belangrijk dat we originele stukken hebben”, zegt de minister tegen de krant, wijzend op de historische waarde.

Volgens één lezing is de akte bij de brand van 1996 in het gebouw van Algemene Zaken en De Nationale Assemblee verloren gegaan. Volgens anderen ligt de akte ergens in de kluis van de Centrale Bank van Suriname, of in het archief van de gouverneur, of in een van de vele archieven die naar Nederland zijn overgebracht.

In verband met de festiviteiten rond het jubileum heeft de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo Aart Jacobi gisteren een felicitatiebezoek gebracht aan president Desi Bouterse. Het was de eerste keer dat de Nederlandse regering officieel in contact trad met Bouterse. Toenmalig minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen zette in mei, na Bouterse’s verkiezing, veel kwaad bloed toen hij stelde dat Bouterse in Nederland alleen welkom was om zijn celstraf voor drugshandel uit te zitten. Voor Bouterse’s inauguratie was Jacobi niet uitgenodigd, maar hij ging er toch heen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie