Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Omstreden SGP-burgemeester voor Barendrecht

Home

BARENDRECHT - Barendrecht krijgt per 1 juli SGP'er J. van Belzen (50) als burgemeester. Minister Remkes van binnenlandse zaken is gisteren akkoord gegaan met de unanieme voordracht van de gemeenteraad. Door de benoeming wordt Barendrecht (40000 inwoners) de grootste Nederlandse gemeente met een staatkundig gereformeerde eerste burger.

De benoeming van Van Belzen is niet onomstreden. Zo stuurde voormalig wethouder D. Vermaat (PvdA) een brief aan de gemeenteraad met een oproep de kandidatuur van Van Belzen af te wijzen. In de brief verweet hij de SGP fundamentalistische en theocratische trekjes.

Van Belzen is nu nog burgemeester van het veel kleinere Graafstroom in de Alblasserwaard. Hij was een van de vijftien sollicitanten voor de opvolging van de huidige burgemeester M. van der Wouw (CDA). Die gaat met pensioen.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte gisteren nog drie benoemingen van burgemeesters bekend. In Bloemendaal neemt W. de Gelder (47, GroenLinks) op 15 juni het stokje over van L. Snoeck-Schuller (VVD), die met pensioen gaat. De Gelder is nu nog dagelijks bestuurder van de deelgemeente IJsselmonde (Rotterdam). J. van Zanen wordt de nieuwe burgemeester van Amstelveen. De 43-jarige Van Zanen is nu nog wethouder in de gemeente Utrecht. Makelaar en oud-lid van gedeputeerde staten in Friesland

G. van Klaveren (53, VVD) wordt op 1 juni burgemeester van de gemeente Weststellingwerf.

Deel dit artikel