Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Omstreden predikante (90) woont nog altijd in Berlijn

Home

Karolien Lievense

De Nederlandse predikante Bé Ruys, omstreden vanwege haar steun aan de DDR, vierde haar negentigse verjaardag.

De Nederlandse predikante Bé Ruys noemde de DDR in 1992 „een fijn land”. De Berlijnse muur was volgens haar „een historische noodzakelijkheid” en de SED, de partij die in de DDR de burgers van de wieg tot het graf liet bespioneren, „geen slechte club”.

Vorige week vierde Bé Ruys, oud-predikant van de Nederlandse Oecumenische Gemeente in Berlijn, haar negentigste verjaardag. De predikante is fel bekritiseerd vanwege haar banden met het regime van de DDR, maar ook geprezen om haar werk voor ex-dwangarbeiders en vluchtelingen in Berlijn.

Zelfs na de val van de Muur, toen de Stasi-archieven open gingen en fervente DDR-aanhangers bekenden dat ze zich hadden vergist, bleef Ruys toch nog vol lof over de Stasi.

In 1998 zei ze het te betreuren dat de DDR niet langer meer bestond.

Els van Vemde, een oud-collega van Ruys en een van de gasten op Ruys' verjaardagsfeest, vindt het jammer dat deze uitspraken zo uitvoerig in de media zijn gekomen. Zelf heeft ze „de andere kant van Bé Ruys gezien”. „Ik ben zondermeer positief over Ruys hoe ze als persoon is. Ze heeft een heleboel eigenschappen die de Jezus die ik me voorstel, ook heeft. Jezus keerde zich tegen starre wetten, en Hij was er ook voor onderdrukte mensen.”

Van de Vemde werkte in de jaren zeventig samen met Bé Ruys in het Hendrik Kraemerhuis, het centrum van de Nederlandse oecumenische gemeente in West-Berlijn.

Theologe Bé Ruys woont al bijna zestig jaar in Berlijn. Zij kwam in 1949 naar deze stad om te assisteren bij het jeugdwerk van de Evangelische Kirche in Deutschland.

In haar eerste jaren in Berlijn was Ruys actief betrokken bij de pastorale zorg voor Oost-Duitse vluchtelingen in Berlijn. Ze verdeelde Rode Kruis-pakketten onder Nederlandse ex-dwangarbeiders die in Oost-Duitsland waren gebleven.

Ruys en andere medewerkers van het door haar opgerichte Hendrik Kraemerhuis kregen steeds meer sympathie voor het regime van de DDR. „Ze vond dat de West-Duitse kerken te weinig oog hadden voor een mogelijke herleving van het facisme. Voor haar was het socialisme de enige remedie om een heropleving van het facisme te voorkomen”, zegt Beatrice de Graaf, die in 2004 een proefschrift schreef over de contacten tussen de Nederlandse kerken, de vredesbeweging en zusterorganisaties in de DDR tijdens de jaren zeventig en tachtig.

Negen november, op de dag dat in 1989 de Berlijnse muur viel, zal De Gaaf over dit onderwerp een lezing houden in de Versöhnungskapelle in Berlijn.

Of Ruys zover ging dat ze de Oost-Duitse geheime dienst hielp, zoals wel wordt beweerd, valt niet in de Stasi-documenten na te zoeken. In haar proefschrift constateert De Graaf dat in het dossier van de Stasi na 1963 alle akten ontbreken die hierop betrekking hebben.

Na de val van de Muur bleef Ruys in Berlijn. In het Kraemerhuis zette ze zich in voor onder meer asielzoekers.

Deel dit artikel