Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM weigert vervolging Zorreguieta

Home

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Het Openbaar Ministerie blijft bij de weigering de handel en wandel van Jorge Zorreguieta tijdens het Argentijnse Vidéla-regime te onderzoeken. Mensenrechtenadvocate Zegveld schakelt nu het hof in.

Begin dit jaar deed Zegveld aangifte namens nabestaanden van een slachtoffer van de militaire junta, waarin de vader van koningin Máxima staatssecretaris voor landbouw was. Hij zou betrokken zijn geweest bij de dood en verdwijning van duizenden tegenstanders van de dictatuur.

Het OM, dat in 2011 ook al weigerde een onderzoek te starten naar Zorreguieta, ziet in deze aanvullende aangifte geen reden voor actie. "Uitgangspunt is dat opsporing en vervolging van internationale misdrijven in beginsel primair plaats moeten vinden in het land waar de misdrijven zijn gepleegd", schrijft het OM. Dat kan tegenwoordig ook in Argentinië, zo bewijzen de diverse onderzoeken en strafzaken tegen oud-bestuurders en juntaleden. Verder zijn de mogelijkheden tot vervolging hier zeer beperkt, meent het OM.

Zegveld denkt daar anders over. Ze stapt nu naar het gerechtshof in de hoop dat dit het OM alsnog aan het werk zet.

Deel dit artikel