Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM vervolgt galeriehouder om Mein Kampf

Home

Galeriehouder Michiel van Eyck met Hitlers Mein Kampf in zijn kunstgalerie The Totalitarian Art Gallery © anp

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat de eigenaar van een galerie in Amsterdam vervolgen voor het verkopen en in voorraad hebben van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat maakte het OM vandaag bekend.

Het boek bevat uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet bovendien aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden, stelt het OM. Het boek verspreiden door het te verkopen is strafbaar als de verkoper redelijkerwijs kan vermoeden dat het beledigend is of aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden.

De galeriehouder Michiel van Eyck werd in januari gehoord door de politie en verklaarde dat hij wist dat er dergelijke haatzaaiende uitlatingen in het beruchte boek staan.

Federatief Joods Nederland deed eind oktober aangifte tegen Van Eyck wegens de verkoop van het boek in zijn Totalitarian Art Gallery.

De galeriehouder zei eerder dit jaar dat het boek historisch materiaal betreft en dat het bij zijn collectie past. Hij zei toen dat de wet aangepast moet worden. 'Ik ga door tot de rechter', zei hij toen.

Op 26 augustus houdt de rechtbank in Amsterdam een regiezitting, als voorbereiding op de inhoudelijke behandeling.

Deel dit artikel