Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM vervolgt elf mannen voor betaalde seks met jongen

Home

Han Koch

© ANP

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam vervolgt elf mannen die ervan worden verdacht seks te hebben gehad met een minderjarige jongen. De verdachten zouden voor de seks ook hebben betaald.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekend gemaakt. De verdachten, in de leeftijd van 38 tot 61 jaar, hebben onafhankelijk van elkaar contact gehad met de jongen. Zij kwamen via een dating-site met hem in contact. Onder de verdachten, allen afkomstig uit Amsterdam en Amstelveen, is ook voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket en fraudespecialist Vincent L.. De man is met ingang van dit jaar ontslagen. Hij was hangende het onderzoek al op non-actief gesteld.

Lees verder na de advertentie

Verdachte berichten

De mannen werden vorig jaar aangehouden, tussen februari en eind juli. Ze zitten niet meer vast. De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de jongen in januari 2017 verdachte berichten op zijn smartphone hadden aangetroffen en naar de politie waren gestapt. De woningen van de verdachten werden doorzocht en onder meer telefoons en computers zijn in beslag genomen.

Volgens een woordvoerder van het OM worden zes mannen ervan beschuldigd dat ze seks met hem hadden toen hij nog geen zestien jaar oud was en voor de andere, onder wie L., gaat het om de periode daarna. De leeftijd kan een rol gaan spelen bij het bepalen van de strafmaat.

Het Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek en heeft de advocaten van de elf verdachten een concept van de tenlastelegging gestuurd. Ze hebben nu anderhalve maand de tijd om wensen in te dienen voor nader onderzoek. De elf zullen niet zoals bij de Valkenburgse zedenzaak van 2014 gezamenlijk berecht worden. Die zaak geldt momenteel als een graadmeter voor de wijze waarop het OM en de rechterlijke macht reageren op betaalde seks met een minderjarige. 

Zes mannen worden ervan beschuldigd dat ze seks met de minderjarige jongen hadden toen hij nog geen zestien jaar oud was

De rechtbank heeft nog geen data voor een proces vastgesteld. Afhankelijk van de onderzoekswensen kan dat per verdachte verschillen.

De handelingen van Vincent L.  zijn niet de enige integriteitsschendingen die in 2017 plaatsvonden bij het Openbaar Ministerie. Drie stages zijn direct beëindigd en drie uitzendkrachten moesten vertrekken na deze schendingen. Het OM bericht ook over geringer schendingen zoals het raadplegen van  dossiers waarin familieleden voorkomen, vrijwilligerswerk doen terwijl de medewerker ziek is gemeld of duwen tijdens een woordenwisseling. In totaal waren er vorig jaar 34 meldingen van (vermoedelijke) integriteitsschendingen.

Lees ook: Het OM levert een taaie strijd tegen mensenhandelaren op de Wallen en het pleidooi van Shamir Ceuleers, onderzoeker bij de Coalitie tegen Seksuele Uitbuiting, voor zwaardere straffen  voor mensen die minderjarigen seksueel uitbuiten.

Deel dit artikel

Zes mannen worden ervan beschuldigd dat ze seks met de minderjarige jongen hadden toen hij nog geen zestien jaar oud was