Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM kan ministers niet vervolgen voor dood Fortuyn

Home

(Novum) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zal geen oud-bewindslieden vervolgen voor de dood van Pim Fortuyn. Het parket laat woensdag weten daartoe niet bevoegd te zijn.

Begin deze maand deed de broer van Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, aangifte bij het OM in Amsterdam van dood door schuld. De aangifte was gericht tegen de ministers die destijds verantwoordelijk waren voor de beveiliging van Fortuyn, minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries (PvdA) en minister van Justitie Benk Korthals (VVD). De ministers zouden de noodzaak tot beveiliging van Fortuyn hebben onderschat.

Het OM laat weten dat vervolging van ministers en staatssecretarissen alleen ingesteld kan worden door de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij Koninklijk Besluit of door een besluit van de Tweede Kamer. De aangifte is daarom niet-ontvankelijk, concludeert het parket.

Marten Fortuyn laat weten dat hij samen met zijn advocaat, Frank van Ardenne, zal kijken naar eventuele vervolgstappen. Verdere mededelingen wil hij niet doen. Van Ardenne is woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Mediapark in Hilversum. Volkert van der G. kreeg achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de politicus.

Deel dit artikel