Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM kan lek commissie-stiekem niet onderzoeken

Home

Redactie

Kamervoorzitter Anouchka van Mitenburg geeft een toelichting op het lekken van politici uit de commissie-Stiekem. © anp

Het Openbaar Ministerie stuurt de behandeling van de aangifte met betrekking tot het lekken uit een besloten vergadering van de CIVD (Commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de commissie-stiekem) door naar het presidium van de Tweede Kamer.

Het OM is naar eigen zeggen niet bevoegd om verder onderzoek te doen, aangezien het mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat. Het presidium van de Tweede Kamer heeft de dagelijkse leiding over de Kamer en wordt gevormd door de voorzitter en ondervoorzitters.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg noemt het mogelijk lekken van staatsgeheime zaken 'een unieke en ernstige zaak'. Donderdagochtend komt het presidium bijeen om te bepalen wat er nu moet gebeuren. "Het is van het grootste belang dat we zorgvuldig en afgewogen besluiten nemen", aldus Van Miltenburg. Ze zei dat ze niet meer weet dan wat het OM in het persbericht meldde en wilde niet zeggen hoe de kwestie wordt vervolgd.

Vertrouwelijke informatie

In de besloten vergaderingen van de commissie-stiekem worden Kamerleden vertrouwelijk geïnformeerd. Het gaat veelal om informatie die vanwege de veiligheid niet in het openbaar kan worden gedeeld, maar het wekt achterdocht bij de buitenwacht. De omstreden commissie is al jaren een obstakel in het openbare debat waardoor al meerdere bewindslieden in benarde situaties zijn geraakt. Zowel omdat zij vertrouwelijke informatie deelden waarvan het niet de bedoeling was, als omdat ze informatie niet konden delen waar de Kamer expliciet om vroeg.

Een nadeel van het niet openbaar delen van informatie is dat deze ook niet kan worden gebruikt in een debat. Een andere complicatie is dat alleen de fractievoorzitters worden geïnformeerd. Het Kamerlid dat het woord voert over de AIVD kan zo tijdens een debat vragen stellen die zijn fractievoorzitter kan beantwoorden maar dat niet mag niet.

Ongemakkelijke situaties
Het ging vorig jaar al een paar keer mis toen Kamerleden uit de school klapten nadat zij in vertrouwen waren bijgepraat over bewijs van een Syrische gifgasaanval. En er lekten namen uit van sollicitanten die hadden meegedongen naar de functie van Nationale Ombudsman. De rijksrecherche onderzocht het lek.

Minister Plasterk (binnenlandse zaken) verklaarde vorig jaar zich ongemakkelijk te voelen bij de vertrouwelijkheid, nadat de Kamer in een debat wilde weten welke informatie Nederland deelt met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Een vraag waar Plasterk niet zomaar in de openbaarheid op kon antwoorden, vanwege het geheime karakter van het inlichtingenwerk.

Ronald van Raak, SP-Kamerlid sinds 2006, zei in Trouw dat bewindslieden steeds vaker wel vertrouwelijke informatie delen omdat ze zich willen verdedigen en daarom opener zijn. "Ze merken dat Kamerleden die niet geïnformeerd zijn, lastiger zijn."

In het geval van de inlichtingendiensten komt dat volgens Van Raak ook omdat de ministers die over de inlichtingendiensten gaan, Jeanine Hennis van defensie over de MIVD en Plasterk over de AIVD, zelf Kamerlid zijn geweest. Zij weten hoe belangrijk het is om van de hoed en de rand te weten.

De onderwerpen die worden besproken zijn te lezen in het jaarlijkse verslag dat de commissie uitbrengt. Maar de politiek heeft niet altijd tijd om een jaar lang op zulke grove notulen te wachten.

De rel die ontstond nadat minister Plasterk zou hebben verzwegen dat hij bij 'Nieuwsuur' de fout in was gegaan, is exemplarisch voor het probleem met niet-openbare informatie. Hij beweerde toen ten onrechte dat het niet Nederland was dat 1,8 miljoen telefoongegevens aan de Amerikanen had geleverd. Later zou hij de fractievoorzitters hierover in vertrouwelijkheid hebben ingelicht, maar die konden dat nadien niet in het openbaar bevestigen of ontkennen.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel