OM: 'Hacker had miljoen rekeningnummers ING'

home

© ANP
Update

Een 30-jarige Rotterdamse hacker heeft volgens justitie de afgelopen maanden ongeveer 1 miljoen rekeningnummers en namen van rekeninghouders van de ING Bank bij elkaar gesprokkeld. Wat hij precies met die gegevens wilde doen, is het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam nog aan het uitzoeken, zei een woordvoerster vandaag.

De V., die maandag voor een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Rotterdam moet verschijnen, zou de lijst van 1 miljoen rekeningnummers en/of namen van rekeninghouders hebben verzameld tussen juli 2011 en begin maart 2012. Het OM heeft die lijst bij hem aangetroffen.

Van 1100 namen en nummers weet het OM inmiddels dat die bij elkaar horen, van de rest is dat niet bekend. De V. heeft niet in het computersysteem van ING ingebroken om aan deze gegevens te komen, melden het OM en ING.

De Rotterdammer wordt er verder van verdacht dat hij wilde inbreken in de computersystemen van containeroverslagbedrijf ECT. Ook zou hij het systeem van een groothandel in drank en sigaretten hebben gehackt en zijn er nog minder zware verdenkingen, waarbij de man goederen zou hebben besteld op naam van mensen van wie hij op slinkse wijze persoonsgegevens had verkregen. De verdachte liep stage bij een ICT-bedrijf, aldus het OM.

ECT kwam er op tijd achter dat iemand probeerde in te breken. Het is niet duidelijk of Davy de V. bij de groothandel ook echt bestellingen heeft gedaan nadat hij in het klantenbestand was gekomen. De vermeende hacker heeft volgens justitie ook voor zijn eigen gewin gehandeld.

Vanuit een vertrouwenwekkende domeinnaam zou hij bijvoorbeeld personen hebben aangeschreven die op een vacaturebank stonden. Hij zou ze cv's met persoonlijke gegevens hebben ontfutseld. Die gegevens gebruikte hij volgens het OM vervolgens om bij diverse bedrijven goederen te bestellen, voor enkele duizenden euro's.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie