Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM: 'Hacker had miljoen rekeningnummers ING'

Home

© ANP
Update

Een 30-jarige Rotterdamse hacker heeft volgens justitie de afgelopen maanden ongeveer 1 miljoen rekeningnummers en namen van rekeninghouders van de ING Bank bij elkaar gesprokkeld. Wat hij precies met die gegevens wilde doen, is het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam nog aan het uitzoeken, zei een woordvoerster vandaag.

De V., die maandag voor een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Rotterdam moet verschijnen, zou de lijst van 1 miljoen rekeningnummers en/of namen van rekeninghouders hebben verzameld tussen juli 2011 en begin maart 2012. Het OM heeft die lijst bij hem aangetroffen.

Van 1100 namen en nummers weet het OM inmiddels dat die bij elkaar horen, van de rest is dat niet bekend. De V. heeft niet in het computersysteem van ING ingebroken om aan deze gegevens te komen, melden het OM en ING.

De Rotterdammer wordt er verder van verdacht dat hij wilde inbreken in de computersystemen van containeroverslagbedrijf ECT. Ook zou hij het systeem van een groothandel in drank en sigaretten hebben gehackt en zijn er nog minder zware verdenkingen, waarbij de man goederen zou hebben besteld op naam van mensen van wie hij op slinkse wijze persoonsgegevens had verkregen. De verdachte liep stage bij een ICT-bedrijf, aldus het OM.

ECT kwam er op tijd achter dat iemand probeerde in te breken. Het is niet duidelijk of Davy de V. bij de groothandel ook echt bestellingen heeft gedaan nadat hij in het klantenbestand was gekomen. De vermeende hacker heeft volgens justitie ook voor zijn eigen gewin gehandeld.

Vanuit een vertrouwenwekkende domeinnaam zou hij bijvoorbeeld personen hebben aangeschreven die op een vacaturebank stonden. Hij zou ze cv's met persoonlijke gegevens hebben ontfutseld. Die gegevens gebruikte hij volgens het OM vervolgens om bij diverse bedrijven goederen te bestellen, voor enkele duizenden euro's.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie