Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

OM begint aan grote schoonmaak trustkantoren

Home

HAN KOCH

Omvangrijke bewijzen in zaak tegen HJC

Met 176 trustkantoren bezit Nederland een royale en goed florerende sector. Maar wel een sector die stevig onder vuur ligt, die vrijwel synoniem is met belastingontduiking en dreigt te worden benut voor het stallen van crimineel verkregen geld. "Het is in ieders belang dat de sector schoon blijft, en niet wordt gebruikt door criminelen die vermogen buiten het zicht van de autoriteiten willen brengen", sprak gisteren officier van justitie Dop Kruimel voor de rechtbank in Den Haag.

Bij die opschoning van de sector hoort, wat het Openbaar Ministerie betreft, de vervolging van Toine M. en Eric E.. De mannen worden door het OM beschouwd als de leidende figuren in het zogeheten Haagse Juristen Collectief (HJC). In het verleden prees HJC zich aan als leverancier van belastingsconstructies. De kleine ondernemer werd geholpen de grens van (strafbare) belastingontduiking en (niet-strafbare) belastingontwijking op te zoeken. Wat goed was voor het grote bedrijfsleven, was ook goed voor de kleine ondernemer. Het gedachtengoed van HJC vertaalde zich zelfs in de oprichting van een politieke partij. Zo was Toine M. bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker van de Libertarische Partij.

Vijftien weken hebben de beide mannen in voorarrest gezeten. Gisteren besloot de rechter ze niet langer vast te houden. De zaak is voorlopig geschorst, omdat er nog een stapel aan onderzoeken moet worden gedaan nu ook stukken door Cyprus zijn overgedragen.

De rechter gaf wel een schot voor de boeg: de beide verdachten hadden niet alleen de grenzen van de wet verkend, maar waren er vermoedelijk ook over heengegaan.

M. en E. hebben leiding gegeven aan een criminele organisatie. Ze fungeerden met een omvangrijke kerstboom aan vennootschappen, tot op Cyprus, als dienstverlener van mensen die geholpen moesten worden bij het witwassen van crimineel verkregen vermogend, bij faillissementsfraude en bij belastingfraude. Dat hun zaak bij justitie ligt, komt omdat De Nederlandsche Bank bij het toezicht op de trustkantoren zag dat HJC zonder vergunning werkte.

Ondanks pogingen het klantenbestand zoek te maken heeft de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (Fiod) 8000 files weten terug te vinden, bij een zoeking begin dit jaar zijn nog eens 1101 bestanden gevonden. Uit een gevonden handboek zou blijken dat de adviseurs van HJC niet elke klant wilden adviseren maar 'zolang iemand niet openlijk zegt dat hij wil gaan oplichten of illegale handel wil gaan drijven, zullen we hem ondanks onze vermoedens in beginsel niet als klant weigeren'.

Uit het klantenbestand blijkt, volgens het OM, ook dat HJC medewerking verleende aan een man die een uitkering had en tegelijk werkte via een zaak die op naam van zijn broer stond. De man had een handel in duplicaten van design meubelen.

M. en E. en hun HJC komen ook voor in een omvangrijke fraudezaak die al loopt bij de rechtbank Den Haag. Het gaat in die zaak onder meer om het wegsluizen van 4,5 miljoen euro naar een privérekening. Uit een skype-gesprek zou blijken dat M. en E. wisten dat het hier om fraude ging.

De verdachten hekelen het Openbaar Ministerie. Zijn officieren zouden bezig zijn met een heksenjacht en geen enkele kennis hebben van vennootschapsrecht. M. en E. lopen het risico stevige straffen te krijgen. Taakstraffen zullen het niet worden, gelet op de tijd dat ze al vast hebben gezeten.

Deel dit artikel