Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Olympische Spelen in 2024 naar Parijs, vier jaar later naar Los Angeles

Home

Redactie

De Parijse delegatie bij de IOC-ceremonie in Lima. © AFP

Parijs heeft de Olympische Spelen van 2024 definitief toegewezen gekregen, Los Angeles die van 2028. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de algemene vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 

Parijs en Los Angeles waren de enige twee overgebleven kandidaat-gaststeden. Een echte verrassing was de toewijzing  dus niet. Parijs wilde per se 2024 en trok zich terug voor 2028. Los Angeles vond dat prima. 

Lees verder na de advertentie

Parijs wilde per se 2024 omdat het precies honderd jaar is sinds de vorige keer dat de Franse stad het evenement organiseerde. Bovendien krijgt Los Angeles een compensatie voor accepteren van 2028 die kan oplopen tot twee miljard euro. 

Voor het IOC is het de beste uitkomst. De sportbond zag in met twee gedegen en welwillende kandidaten te maken te hebben en wilde hen niet kwijt. Het is toch al zoeken naar steden met geld, zeker in landen die niet de schijn van corruptie om zich heen hebben hangen. Daarom besloot de sportorganisatie begin juli in een bijzondere stemming dat de toewijzingsprocedure in september niet voor één, maar voor twee Spelen zou gelden. Op die manier konden zowel Parijs als Los Angeles rekenen op het organiseren van de grootste sportwedstrijd ter wereld.

Beide steden mochten de Olympische Spelen al twee keer organiseren. Parijs deed dat in 1900 en 1924, Los Angeles in 1932 en 1984.

Lees ook: Los Angeles kiest voor veilig, en gunt Parijs de Spelen van 2024


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel