Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oliereuzen toch samen

Home

Van onze redactie economie

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron staat op het punt zijn kleinere concurrent Texaco voor 44 miljard dollar (110 miljard gulden) alsnog over te nemen. De fusie zou het op drie na grootste olieconcern ter wereld opleveren. Alleen Exxon-Mobil, Shell en BP-Amoco blijven groter.

Het opmerkelijke fusienieuws werd dit weekeinde gemeld door het financiële persbureau Bloomberg, en de zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal, op grond van interne bronnen. De twee betrokken bedrijven, die de overname naar verwachting vandaag officieel zullen bekendmaken, waren zelf gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Beide concerns, na Exxon-Mobil in de VS de nummers twee en drie, waren vorig jaar ook al in gesprek over een mogelijk samengaan. Die gesprekken ketsten af. Volgens Texaco omdat de eisen van het grotere Chevron te ver gingen. De onderneming gaf toen echter al aan 'in een later stadium' nieuwe voorstellen wellicht weer te gaan bestuderen. Nadat Chevron-topman K. Derr in januari van dit jaar vertrok, leek de weg voor nieuwe onderhandelingen weer open.

Het nu beoogde fusieplan zou uitgaan van een aandelenruil, waarbij Texaco-aandeelhouders voor hun aandeel 0,77 aandeel Chevron krijgen. Dat komt neer op een premie van 18 procent op de slotkoers van het aandeel Texaco op Wall Street. De krachtenbundeling zou volgens analisten jaarlijks een kostenbesparing van zo'n 1,2 miljard dollar kunnen opleveren. Die zou deels kunnen worden bereikt door het schrappen van 4000 banen, ofwel zeven procent van het gezamenlijke personeelsbestand. Chevron en Texaco hebben al sinds 1936 een gezamenlijk dochterbedrijf, Caltex, dat hun raffinaderijen en verkooporganisaties buiten de VS bundelt.

Texaco werkt daarnaast binnen de VS ook samen met Shell. Met het Brits-Nederlandse concern hebben de Amerikanen samen een raffinaderij en een verkooporganisatie. Verwacht wordt dat de Amerikaanse anti-trustautoriteiten zullen verlangen dat Texaco zich uit deze relatie met Shell terugtrekt. Texaco geldt als een aantrekkelijke overnameprooi. De beurswaarde van het bedrijf is momenteel zo'n 29,4 miljard dollar. Chevron is op de beurs bijna twee keer zoveel, 55,3 miljard dollar, waard.

Chevron boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 2,2 miljard dollar, bij een omzet van 24,3 miljard. De omzet van Texaco was bijna even groot, 23,3 miljard dollar. De winstgevendheid hierop was echter aanzienlijk minder. Texaco realiseerde slechts een winst van 1,2 miljard dollar.

Deel dit artikel