Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Olieramp treft Australische kust

Home

Van onze redactie buitenland

Australië heeft 60 kilometer van zijn kust uitgeroepen tot rampgebied, nadat een schip donderdagnacht tienduizenden liters olie verloor. Het gaat om een populair toeristisch gebied bij Brisbane, in de noordoostelijke staat Queensland.

De ’Pacific Adventurer’, een schip uit Hong Kong, kwam in de problemen door de tropische orkaan Hamish. In de storm sloegen 31 containers met ammoniumnitraat overboord. Die raakten de brandstoftank, waar een scheur in ontstond. Tot nu toe zijn enkele vogels en schildpadden besmeurd door de olievlek die daar het gevolg van was.

Het ergst getroffen zijn Moreton en Bribie Island, twee nationale parken. Ook de witte stranden van de Sunshine Coast zijn bedekt met een olielaag. „Dit zou weleens de ergste natuurramp kunnen zijn in de geschiedenis van Queensland”, zei Anna Bligh, premier van die staat. Ze is van plan, de schade op de eigenaar van het schip te verhalen.

De olie bereikt het Great Barrier Reef, dat op enige afstand ligt, waarschijnlijk niet.

Kritiek dat de overheid te traag was met het in bedwang krijgen van de ramp, wees ze van de hand. Volgens haar had de eigenaar van het schip het ongeluk aanvankelijk kleiner voorgegeven dan het was, waardoor de hulpdiensten de milieurisico's onderschatten.

Volgens milieuexperts is de olievlek door de stormachtige zee lastig op te ruimen. Aan de andere kant is het weer een meevaller: de ruige zee breekt de olievlek op.

De 31 containers die overboord sloegen, zijn nog zoek. Wanneer die ammoniumnitraat lekken, kan er door de bemestende werking daarvan grootscheepse algengroei ontstaan, wat desastreus zou zijn voor de zeedieren die in het gebied leven.

Lees verder na de advertentie
(ap)


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel