Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Oliekoning zet zijn geld op zonne-energie

Home

Vincent Dekker

Schets van een komende Desertec CSP-zonnecentrale. © Desertec
Weblog

Er zijn toch echt opmerkelijke zaken gaande in de energiewereld. Als er één land is dat tot in lengte van dagen op fossiele energie zou kunnen draaien, is het wel Saoedi-Arabië. Maar uitgerekend dat land gaat zijn oliedollars op ongekende schaal zetten op zonne-energie. Kan Nederland hier iets van leren?

Saoedie-Arabië is 's werelds bekendste benzinepomp. Er zit meer olie in de grond dan het land in eeuwen zelf zou kunnen opmaken. En toch schaft het koninkrijk de komende jaren op een enorme schaal zonnepanelen en zonneovens aan, zo liet het een paar weken geleden weten. Het gaat 41.000 MW aan zonne-energiecapaciteit opstellen in zijn woestijn. Om een idee te geven: als dat allemaal zonnepanelen zouden moeten zijn zoals ze bij mij op het dak staan, heb je het over pakweg 160 miljoen panelen. In feite moet straks 25.000 MW komen uit zonne-ovens (Concentrated Solar Power, oftewel CSP in jargon) en zullen zo'n 60 miljoen panelen voor 16.000 MW moeten gaan zorgen.

Zonde van de olie
Saoedie-Arabië wekt nu nog heel veel stroom op met de olie uit eigen bodem. Dat lijkt goedkoop, spotgoedkoop zelfs. Maar het land redeneert anders. Elk vat olie dat het zelf in elektriciteitscentrales opstookt, kan het niet aan het buitenland verkopen. Dus heeft de eigen olie de prijs van de wereldmarkt. En dan komt het stroom-rekensommetje voor de oliekoning en zijn 29 miljoen onderdanen er minder mooi uit te zien.

100 miljard dollar
De zonne-energiecentrales vergen vermoedelijk een investering van 100 miljard dollar, ongeveer 80 miljard euro. Per jaar zullen ze uiteindelijk voor 19 miljard dollar (15 miljard euro) aan olie besparen. Bij de huidige olie-exportprijzen. Oftewel: die 100 miljard dollar kunnen in een kleine zes jaar (of minder als de olieprijs stijgt) zijn terugverdiend. Lijkt een heel erg verantwoorde investering. Die stellen ze dus ook niet uit tot Sint Juttemis. Volgend jaar begint de aanleg van de eerste zonneparken.

Gaskoning
Nederland heeft ook eigen energie: gas. Tot nu toe wekt de Nederlandse regering echter niet de indruk dat men het uitputten van de eigen voorraden wil vertragen met behulp van wind- en zonne-energie. Het terugverdienen zal hier weliswaar een paar jaar langer duren dan met de centrales in de Saoedische woestijn, maar misschien zou onze gaskoning toch eens met de oliekoning moeten gaan praten.
Wie weet zou de laatste zelfs wel willen investeren in Nederlandse zonne-parken. Hij doet het namelijk al in Marokko. Dat land wil in 2020 40 procent van zijn energie uit duurzame bronnen halen, twee keer zo veel als het doel dat Europa zich heeft gesteld en dat Nederland bij lange na niet gaat halen. Saoedi-Arabië helpt bij het opzetten van zonne-energiecentrales. En dat terwijl Marokko ook al meedoet in het enorme Desertec-project om in de Afrikaanse woestijn stroom voor West-Europa te gaan opwekken. Marokko verandert in een paar jaar van energie-importeur in een energie-exporteur.

Deel dit artikel